Крај Моравице: Једни кували за жири, други за „своју душуˮ

Мештани села Вакуп годинама негују традицију кувања гулаша. Тако је и јуче, у недељу у раним јутарањим часовима, поред Вакупачке чесме и реке Моравице, заједно са веселом музиком и пуцкетањем ватре отпочела дугоочекивана ,,Гулашијадаˮ, односно ,,Котлић Вакупаˮ.

Након дугог крчкања, вредног чекања, гулаши су били спремни за дегустацију. Жири је врло прецизно, али са великим потешкоћама доносио одлуке, зато што су међу укусима биле нијансе у питању. Прецизним рачунањем поена екипа из жирија је донела коначну одлуку. Треће место припало је такмичарској групи под називом ,,УГ Радиност-Светлана Ћирићˮ. Сребрни пехар припао је екипи ,,Мераклије IIˮ, а котлић, односно прву, главну награду освојила је група ,,Мераклије IIIˮ.

Већ четрнаести пут заредом, мештани овог села уживају у овом укусном јелу и веселом дружењу. Ове године на листи се нашло 14 такмичарских група. Поред локалних такмичара, били су ту и гости из Сокобање и Сврљига.

С обзиром на велики број пријављених учесника, у разговору са организатором ове манифестације, Зораном Миљковићем, из Месне заједнице Вакуп, сазнали смо то да се доста младих учесника интересује за ово такмичење, односно манифестацију. Такође, очекује се да ће се ово такмичење проширити и у наредним годинама бити посећеније.

− Ја се надам да ће за неку годину то да заживи и да ће бити на неком вишем нивоу. Недостаје нам мало културно-уметничког програма, треба да се прошири ова манифестација богатијим програмом али о том, потом. Видећемо − наводи Зоран Миљковић.

Како је гулаш једно од омиљених јела многим љубитељима гурманске хране било је екипа које су за своју душу, ван такмичења, припремале котлић. Уз поменут гулаш, на посудама изнад ватре могла су се наћи још нека јела, попут пилећих крилца и кобасица, а гости из Сврљига су се показали, као и обично, укусно спремљеним белмужем.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − one =