Ковид: Успорен раст оболелих, медицинари у „Чаир”, сеоске амбуланте угрожене

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је и даље тешка, мада подаци о новозараженим и првим прегледима за прва четири дана ове недеље указују на благо успоравање епидемије. Од понедељка до јуче било је 398 првих прегледа у ковид амбуланти што је за десет више у односу на прва четири дана прошле седмице. Од почетка ове недеље 188 ПСР тестова су позитивна на вирус корона, што је повећање од 1,6 одсто, у односу на исти период прошле седмице када их је било 185.

По мишљењу епидемиолага др Родољуба Живадиновића, директора Дома здравља, ови подаци су охрабрујући.

− На срећу чини ми се да се већ назиру неки знаци смиривања, то јест заустављања. Немамо тако драстичан скок у овој недељи у односу на прошлу. Рецимо, број позитивних у прва четири дана ове недеље је за 1,6 посто свега већи него прошле, а број првих прегледа свега за 2,5 посто већи него прошле недеље. Опет говорим о подацима за та четири дана. Тако да видећемо до краја недеље шта ће тачно бити – каже др Живадиновић уз напомену да ће биће добро ако се овај тренд настави.

Он очекује евентуално још једну недељу мировања, а након тога и почетак пада броја оболелих.


У Чаир на испомоћ

У здравственом систему на подручју општине Алексинац упослено је око 500 радника, у Општој болници 279 и у Дому здравља 192, од којих је један значајан број ангажован у ковид ординацијама. Ови медицинари, као и остали грађани, нису имуни на вирус па је тренутно због проблема са ковидом њих 57 ван радног ангажовања. Позитивно на вирус је 28 запослених, док је 39 у изолацији због оболевања чланова породице или непосредног контакта са инфициранима.

Привремена ковид болница Чаир (архива). Фото: Министарство одбране

У Дому здравља 11 запослених је оболело, а двоје су у кућној изолацији. У Општој болници 17 радиника је позитивно на вирус, а 37 су у изолацији. О великим напорима медицинара у Општој болници да пруже здравствену заштиту грађанима смо већ писали, а проблема има и у Дому здравља.

– Због повећања броја лежећих пацијената и отварања нових болница, свака установа мора да да одређени број кадра за попуњавање места у тим пре свега привременим објектима. Ево тако ми, наш Дом здравља, морамо колико већ од суботе шест сестара да пошаљемо у привремену ковид болницу у Чаиру. То је нешто што је наша обавеза. То наравно угрожава рад Дома здравља, али морамо и ми као запослени, али и грађани, да схватимо да је ситуација таква каква јесте и да морамо да се за неке ствари стрпимо, за неке суздржимо – објашњава др Живадиновић и моли јавност да схвати да постоје људи којима је и живот угрожен и морају бити адекватно сагледани, јер је то тренутно приоритет.


Судбина сеоских амбуланти

Општина Алексинац је по површини велика локална самоуправа и на сеоском подручју живи већина становника. Тих чињеница су свесни и у алексиначком Дому здравља па ретко и нерадо затврају сеоске амбуланте, јер да њих није пацијенти би из појединих насеља и за најобичнији преглед путовали више десетина километара. С друге стране, амбуланте су и резервна варијанта одакле се могу преусмеравати запослени у службама и установама где су хитније потребе.

− Што се тиче сеоских амбуланти ми затварамо само минимум минимума, колико се мора. У овом тренутку не раде уопште Кулина, Вукања, Дражевац и Алексиначки Рудник. Да ли ћемо бити принуђени да затварамо још неку, ја то заиста у овом тренутку не могу да знам. Зависи од тога да ли ће број оболелих почети да пада, као што се надамо. Ако почне да пада ми ћемо полако да отварамо амбуланте које смо затворили, ако не мораћемо да затварамо и неке нове. Према томе, све зависи од тога колико лекара морамо да обезбедимо за ковид амбуланту у Житковцу − каже др Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу.


 

Један коментар

  1. Veterinarski tehnicari bi mogli da prodju neku kratku obuku i budu od koristi u bolnici,a na aleksinackom zavodu za trziste rada ih ima poprilicno.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =