Ковид у Алексинцу узео маха

Подаци Опште болнице у Алексинцу указују да је вирус корона све присутнији на подручју наше општине. У протекле две седмице тестирано је 259 особа ПЦР тестом и њих 63 је било позитивно. Расте и број првих прегледа у ковид амбуланти ове установе и од 26. октобра до 6. новембра било их је 310. У том периоду обављен је и 401 контролни прегледа, а на терапији је 286 особа.

Да је ситуација нестабилна када је у питању вирус корона показују и овонедељни подаци. У понедељак је тестирано 30 особа, а две су биле заражене. У уторак нагли скок, од 48 узорака 12 је било позитивно. У среду затишје, јер су од 25 тестираних особа пет биле заражене. Јуче поново нагли скок, чак је 21 пацијент позитиван на вирус корона.

Ове податке је на данашњој седници Општинског штаба изнео директор Опште болнице др Горан Видић. Он је упозорио да је вирус корона ушао у јавне установе и привредне субјекте. Иако се већина радника заразила ван хала, сада постоји опасност да се вирус шири у оквиру производних погона – чуло се на данашњој седници.

На погоршање ситуације је указао и директор Дома здравља Алексинац епидемиолог др Родољуб Живадиновић, казавши да је до прошле недеље у просеку на подручју општине било четворо новозаражених, а ове седмице је тај просек осморо новооболелих, што је дупло више. Он је казао да је слична ситуација и у осталим општима Нишавског округа.

Општински штаб данас није одлучивао по пристиглим захтевима, већ је то оставио за седницу у понедељак. Општински штаб је због повећања новозаражених упутио молбу грађанима да се приликом сутрашњих задушница не окупљају у већим групама и да се придржавају мера заштите. Наравно, да поштују све препоруке Републичког кризног штаба које буду донете. Из Јавно комуналног предузећа „Комуналне услуге“ упозорили су да се велики број грађана неконтролисано окупља на сахранама и да је веома тешко спроводити заштитне мере. Договорено је да се путем електронске поште достављају термини сахрана Општинској управу како би надлежне комуналне службе имале могућност да прате спровођење прописаних мера заштите.

Да подсетимо, од 10. до 27. октобра тестирана је 201 особа, а 17 узорака је било позитивно на вирус короне.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =