Ковид у Алексинцу: Бројке не значе ништа ако смо неопрезни

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је нешто повољнија у односу на претходну седмицу, али је још увек сложена, па су и даље све мере заштите у борби против вируса на снази. Та оцена се чула на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације. Ове недеље тестирано је 557 узорака и 76 су била позитивна на вирус, а у истом периоду у ковид амбулантама је било 352 прва прегледа. У Општој болници дате су и 574 терапије.

Претходне седмице било је више позитивних особа, што указује на благо смиривање ситуације. Директор Опште болнице Алексинац је тај тренд окарактерисао као позитивнан, али је упозорио и на могуће опасности.

− Претпрошле недеље је било 89 позитивно, дакле 13 мање, што је свакако охрабрујуће. Међутим, из досадашњег скоро годишњег искуства, видели смо да то не мора да значи ништа, да је могуће да буквално преко ноћи тај број порасте. Довољан је један догађај, нека неопрезност и да тај број скочи – каже др Видић и позива грађане да се и даље обавезно придржавају прописаних мера заштите.

 

Боља је и епидемиолошка ситуација у самој Општој болници након појаве заражених пацијената и медицинара на хирушком одељењу пре неколико седмица, када је особа која је била негативана на тесту примљена као хитан случај касније развила сиптоме и изазвала мини епидемију.

 

− Од 8 пацијената који су били позитивни, према нашим информацијама, сви су добро. Што се особља тиче, особље је такође добро. Немамо никога ко лежи у болници. Дезинфекција је обављена комплетно. Почели смо да радимо, не са пуним капацитетом. Примамо све хитне случајеве. То није било ни једног тренутка доведено у питање. Почели смо да радимо и елективне операције, односно планиране операције, али у мањем обиму због опреза − каже др Видић.

Он је изразио и очекивање, наравно ако не буде неких изненађења, да после празника дође полако до нормализације рада на овом одељењу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − six =