Kovid na letnjoj pauzi ili se povukao pred suncem

Epidemijska situacija u opštini Aleksinac već duže vreme nije prva lokalna vest, ali činjenica da ima obolelih od Kovida 19 nas podseća da se sa ovom bolešću još nismo izborili. U proteklih sedam dana dnevni prosek novoobolelih od ovog virusa je bio 2,5 osoba, a prosečno dnevno je testirano oko 65 pacijenata sa simptomima koji su ukazivali na koronu.

Prošlog utorka od 95 testiranih uzoraka nije otkriveno prisustvo virusa ni u jednom, u nedelju i subotu bilo je po dvoje, u ponedeljak i sredu po troje novozaraženih. Četvrtak je bio kritičan, od 71 testirane osobe osmoro je bilo pozitivno na virus korona.

U protekloj sedmici u aleksinačkim kovid ambulantama javilo se 435 pacijenata sa sumnjom na Kovid 19, a njih 21 je oboleo od ove bolesti. U proseku skoro svaka 21. osoba.

Za sada je epidemijska situacija na području opštine Aleksinac povoljna i najverovatnije u letnjim mesecima neće biti većih promena. Jesen je za sada nepoznanica.

U svetu su uglavnom ukinuta ograničenja u vezi ove bolesti. Izuzetak je Kina koja ima nultu toleranciju na kovid, i sprovodi masovna testiranja. U SAD zvaničnici kažu da mogući talas zaražavanje ne treba da je zabrinjavajući, jer sada postoji novo oružje protiv ove bolesti. Mediji prenose da je navodno visoki zvaničnik američke administracije upozorio da je potreban novac kako bi bilo dovoljno vakcina za sve.

Srbija nije do sada imala problem sa vakcinama, već sa delom javnog mnjenja koje je sumnjalo u njihovu delotvornost. A šta će na jesen biti svetska tema broj jedan možemo samo pretpostaviti. To najmanje zavisi od nas.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

five − 1 =