Ковид на летњој паузи или се повукао пред сунцем

Епидемијска ситуација у општини Алексинац већ дуже време није прва локална вест, али чињеница да има оболелих од Ковида 19 нас подсећа да се са овом болешћу још нисмо изборили. У протеклих седам дана дневни просек новооболелих од овог вируса је био 2,5 особа, а просечно дневно је тестирано око 65 пацијената са симптомима који су указивали на корону.

Прошлог уторка од 95 тестираних узорака није откривено присуство вируса ни у једном, у недељу и суботу било је по двоје, у понедељак и среду по троје новозаражених. Четвртак је био критичан, од 71 тестиране особе осморо је било позитивно на вирус корона.

У протеклој седмици у алексиначким ковид амбулантама јавило се 435 пацијената са сумњом на Ковид 19, а њих 21 је оболео од ове болести. У просеку скоро свака 21. особа.

За сада је епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац повољна и највероватније у летњим месецима неће бити већих промена. Јесен је за сада непознаница.

У свету су углавном укинута ограничења у вези ове болести. Изузетак је Кина која има нулту толеранцију на ковид, и спроводи масовна тестирања. У САД званичници кажу да могући талас заражавање не треба да је забрињавајући, јер сада постоји ново оружје против ове болести. Медији преносе да је наводно високи званичник америчке администрације упозорио да је потребан новац како би било довољно вакцина за све.

Србија није до сада имала проблем са вакцинама, већ са делом јавног мњења које је сумњало у њихову делотворност. А шта ће на јесен бити светска тема број један можемо само претпоставити. То најмање зависи од нас.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =