Kovid ambulanta Žitkovac

Ковид: Број првих прегледа преполовљен

Иако је статистика, када је реч о тестирању оболелих од ковида охрабрујућа још од четвртка, велики пад броја тестираних, па и позитивних бележи се у минула два дана.

У понедељак  је тестирано 148 особа од којих је било свега 28 позитивних, док је јуче од 147 узорака 16 било позитивно на коронавирус.

− Ми примећујемо још од прошле недеље, негде од четвртка да број заражених пада у односу на претходну недељу и то је било симболично, недовољно да бисмо рекли да то нешто велико значи, али свеједно завршили смо прошлу недељу са 4,04 посто мање позитивних. Међутим ове недеље, већ од понедељка драстичан пад, и јуче и данас. Прошле недеље, у понедељак и уторак, имали смо 226 првих прегледа, а ове недеље 151. То је доста велики пад, а још је већи пад броја позитивних. Било их је прошле недеље у прва два дана 114, а ове 44. То је више од 50 посто мање − упоређује епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља Алексинац.

Да ли ће се тренд пада броја заражених  наставити, остаје да се види. Здравствени радници очекују и надају се, да се и овај трећи, као и други талас нагло заврши. Међутим, како се налазимо у сасвим  другачијим климатским условима, другачије је време, хладније је, то вирусу погодује, па је потребно да сачекамо крај недеље за коначну оцену.

Савет медицинара је и даље апсолутно уздржавање од непотребних контаката, излазак само тамо где се мора.

− Потребно је само да се подигне ниво озбиљности, а мислим да се доста подигао посебно у нашем граду, јер видели сте и сами да је било доста тешких случајева и смртних случајева чак здравих особа, тако да мислим да нема места било каквом ниподаштавању ове болести, она може да буде врло опасна за неке људе. На жалост не знамо зашто је за неког тако опасна, а неко прође са симболичним симптомима и знацима чак и ако има неко хронично обољење − додаје др Живадиновић.

Значи правог правила нема, али дефинитивно на основу статистике се види да они са хроничним болестима имају веће предиспозиције да дође код њих до развоја тежег облика.

− Још један савет да дам,врло је важно ,а нисам чуо да га неко посебно истиче, а то је да схватимо колико је битно штитити се. Чак и ако вам заштита не помогне да се не разболите, тј. да не дођете у контакт са вирусом и де се не инфицирате и те како ће вам помоћи да ћете унети у себе мањи број вируса − саветује др Живадиновић и додаје да пракса на терену показује да они који су се тако заразили успут много боље прођу,  имају  блаже симптоме од оних који су били без икакве заштите.

Како наводи доктор Живадиновић, особе без заштите су се дуго задржавале у присуству других људи код којих се на крају испоставило да је неко болестан и на тај начин унели у себе у старту велики број вируса који су се наравно много брже размножили и нормално изазвали тежи облик болести.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 15 =