Корона у Алексинцу: Умирујући, али и упозоравајући подаци

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је нешто повољнија у односу на период када је уведена ванредна ситуација, али је далеко од тога да је опасност прошла. Бројке указују на оправданост и једне и друге констатације. Представници алексиначких здравствених установа су на данашњој седници општинског Штаба рекли да су предузете мере дале прве резултате.

Тај закључак је изнет, пре свега, на основу података из ковид амбуланте у Житковцу.

– Пре две недеље смо имали број првих прегледа дневно око 35, прошле недеље око 30, а сада је 16,5. Према томе, у односу на претходну недељу, малтене је преполовљен број пацијената, што показује да је практично број људи који се заражавају у опадању. Што се тиче контролних прегледа, до прошле недеље је тај број растао, што је и нормално, јер што је више заражених то је већ број тих контролних прегледа. Међутим, од ове недеље први пут и тај број пада, што опет говори да је активно порастао број оних који су оздравили и немају више потребе да иду код лекара на контролне прегледе – објаснио је епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу. 

Уз ове позитивне параметре др Живадиновић очекује да следеће седмице број оболелих буде још мањи. Да ситуација око ковида – 19 иде у повољном смеру указао је др Сретен Вујошевић, заменик директора Опште болнице у Алексинцу. Он је рекао да је од педесетак новооболелих четворо, петоро њих са средњим и тешим симптомима.

Али оно што од Штаба и медицинара тражи опрез, то су подаци о броју позитивних на вирус корона. У протеклој седмици дневни просек новооткривених случајева са вирусом био је око девет пацијената.

– Што се тиче броја позитивних пацијената на ПЦР тесту, тај број је и даље у порасту и ове недеље, од прошле седнице кризног штаба до данас, порастао је за два дневно, са седам на девет. Међутим, очекујемо да наредне недеље и то почне да пада сходно броју прегледа у амбулантама. Тако да све то иде неким својим током и ако се овај тренд задржи и наредне недеље заиста можемо да се радујемо – каже др Живадиновић и позива још једном грађане да се строго придржавају прописаних заштитних мера. 

По њему су оне итекако битне што се види и по опадању броја пацијената који се јављају лекарима. Овај епидемиолог упозорава да је веома битно да свако води и даље рачуна, и то, не на кратак период, већ више недеља унапред без обзира колико ће се ситуација смиривати.

Значи понашање свих нас мора да буде максимално одговорно јер то је једини начин да сузбијемо ширење ове болести, другог начина нажалост нема, општи је закључак.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 15 =