Седми јул: Значајан датум из НОР-а

Данас је настављено обележавање јулских историјских датума. Наиме, на данашњи дан 7. јула 1941 у Белој цркви код Крупња је испаљен први метак и тај датум се узима као Дан устанка народа Србије у Другом светском рату против фашизма.

Тим поводом је делегација општине Алексинац у којој су били председник општине Алексинац Ненад Станковић и његов заменик Чедомир Ракић положила цвеће крај споменика на Брђанки, на месту где су на спомен плоче исписана сва имена оних Алексинчана који су погинули у Другом светском рату. Такође, цвеће су положиле и делегације Удружења пензионера и Удружења бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац чији се секретар овом приликом обратио присутнима.

− Недавно је у Сокобањи одржана изборна скупштина. Наше удружење је имало ту част да од 70 делегата из целе Србије има своју делегацију као неки знак признања за рад. На овој скупштини је дошло до опредељења да се статутом у чланство убаце и учесници нових ратова деведесетих година. Биће измене неких статута, али ја нећу тиме да вас оптерећујем. Битно је само ово, да се по закону о борцима који је усвојен прошле године, ово удружење региструје као антифашистичко. У Европи је добило одређена признања, а од наше власти је добило два највећа признања. Најпре признање „Српски ратник” и ове године „Сретењски орден”. Ми као чланови овог савеза такође сматрамо да смо дали мали допринос за ова признања − казао је секретар Удружење бораца НОР-а у Алексинцу.

Поред обележавања овог датума у Алексинцу, истовремено је организовано и полагање цвећа у Грејачу, Великом Дреновцу, Чукуровцу и Врћеновици, али због епидемиолошке ситуације то нису била масовна окупљања. Делегације из тих места су положиле цвеће на ова обележја и на тај начин је обележен 7. јули као један од значајних датума наше новије историје.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 9 =