Savet za zdravlje

Korona obeshrabrila pacijente da se žale

Savet za zdravlje opštine Aleksinac je na današnjoj sednici razmatrao Izveštaj o radu Savetnika za zaštitu prava pacijenata od 1. februara do 30. juna ove godine. U tom periodu bilo je samo tri prigovora u pisanoj formi i to dva osnovana i jedan neosnovan, a odnosili su se na službe u Domu zdravlja. Kako je kazao Savetnik Dragan Mihajlović bilo je dosta usmenih prigovara, a pacijenti su se žalili da nisu mogli da dobiju telefonsku vezu pomoću koje bi u razgovoru sa doktorom produžili važenje recepata.

Dr Dragan Stamenković iz Doma zdravlja i član Saveta za zdravlje je kazao da su dostupna bila i tri dodatna broja mobilne telefonije, ali da su pacijenti pretežno pozivali na jedini fiksni broj i da je zbog toga nastao taj problem.

Savetnik Mihajlović je objasnio zašto je u ovom periodu manje pristiglih prijava i da je njegov utisak da su zbog angažovanja oko virusa korona hronični bolesnici imali određene poteškoće u lečenju.
Savet za zdravlje u opštini Aleksinac je razmatrao i informaciju o zdravstvenoj situaciji na teritoriji opštine, naročito kada je u pitanju virus korona.

Savet je doneo i nekoliko odluka koje bi unapredile zdravstvene usluge na ovom području. Neophodno je pojačati aktivnosti na obaveštavanju građana, putem pisanih obaveštenja, medija i na ostale načine, o brojevima telefona koje mogu da koriste za produžetak recepata. Savet je doneo i odluku da obavesti lokalnu samoupravu o proceni ovog tela da bi iz opštinskog budžeta trebalo da se obezbede dodatna sredstva za nabavku određene opreme. Procena je da sada u aleksinačkim zdravstvenim ustanovama zalihe zaštitne opreme ima za oko dva meseca. Iako opština Aleksinac nije više osnivač Doma zdravlja, Savet je mišljenja da, ako bude potrebe, ovu ustanovu treba pomoći i lokalnim sredstvima jer je to u interesu javnog zdravlja. Isto to važi i za opštinsku bolnicu.

Zbog virusa korona Savet nije realizovao određene aktivnosti pa su određena sredstva ostala neraspoređena. Na nekoj od narednih sednica biće odlučeno za koje projekte će ona biti preusmerena.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

two × five =