Savet za zdravlje

Корона обесхрабрила пацијенте да се жале

Савет за здравље општине Алексинац је на данашњој седници разматрао Извештај о раду Саветника за заштиту права пацијената од 1. фебруара до 30. јуна ове године. У том периоду било је само три приговора у писаној форми и то два основана и један неоснован, а односили су се на службе у Дому здравља. Како је казао Саветник Драган Михајловић било је доста усмених приговара, а пацијенти су се жалили да нису могли да добију телефонску везу помоћу које би у разговору са доктором продужили важење рецепата.

Др Драган Стаменковић из Дома здравља и члан Савета за здравље је казао да су доступна била и три додатна броја мобилне телефоније, али да су пацијенти претежно позивали на једини фиксни број и да је због тога настао тај проблем.

Саветник Михајловић је објаснио зашто је у овом периоду мање пристиглих пријава и да је његов утисак да су због ангажовања око вируса корона хронични болесници имали одређене потешкоће у лечењу.
Савет за здравље у општини Алексинац је разматрао и информацију о здравственој ситуацији на територији општине, нарочито када је у питању вирус корона.

Савет је донео и неколико одлука које би унапредиле здравствене услуге на овом подручју. Неопходно је појачати активности на обавештавању грађана, путем писаних обавештења, медија и на остале начине, о бројевима телефона које могу да користе за продужетак рецепата. Савет је донео и одлуку да обавести локалну самоуправу о процени овог тела да би из општинског буџета требало да се обезбеде додатна средства за набавку одређене опреме. Процена је да сада у алексиначким здравственим установама залихе заштитне опреме има за око два месеца. Иако општина Алексинац није више оснивач Дома здравља, Савет је мишљења да, ако буде потребе, ову установу треба помоћи и локалним средствима јер је то у интересу јавног здравља. Исто то важи и за општинску болницу.

Због вируса корона Савет није реализовао одређене активности па су одређена средства остала нераспоређена. На некој од наредних седница биће одлучено за које пројекте ће она бити преусмерена.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + 19 =