Kormanke oduševile i žiri i posetioce

Na bazenu Banjica u Knjaževcu juče je održan kulinarski festival „Tozin lonac”, na kome je učestovala i ekipa Etno udruženja „Korman” iz Kormana. Iako je bila tropska vrelina, a temperatura se primakla 40. podeoku na Celzijusovoj skali, u pripremanju jela domaće i inostrane kuhinje i specijaliteta od jarećeg mesa učestvovalo je čak 18 ekipa.

Ovoga puta Kormanke su se opredelile za pripremu starih  jela iz aleksinačkog kraja i, može se reći, da uopšte nisu pogrešile. Svojim kulinarskim umećem oduševile su kako posetioce ove tradicionalne manifestacije tako i članove žirija koji su na račun ekipe iz Kormana izrekli niz komplimenata i pohvala.

− Nagrađene smo diplomom za najbolju tradiconalnu trpezu. Ovoga puta pripremile smo červiš, staro i pomalo zaboravljeno jelo od pilećeg mesa kao predjelo i pasulj u crepulji pod sačem na kormanski način − kaže za naš portal Radica Babić, predsednica Etno udruženja „Korman”.

U znak sećanja na Svetozara Jovanovića, nekadašnjeg vrsnog arheologa knjaževačkog Zavičajnog muzeja i velikog zaljubljenika u kulinarstvo, festival su organizovali Udruženje za negovanje tradicije „Izvor” i Opština Knjaževac.Po najavama organizatora, naredne godine u gradu na ušću Svrljiškog i Trgoviškog Timoka biće priređeno takmičenje u pripremanju jarećeg mesa pod nazivom „Jare pa pare”.

Odlazak ekipe Etno udruženja „Korman” na festival u Knjaževcu organizovalo je Udruženje građana Centar za regionalni razvoj „DARS” iz Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + 18 =