Конференција „Васпитач у 21. веку” по други пут у Алексинцу окупила велики број учесника

У просторијама Одсека васпитачких студија Академије васпитачко-медицинских струковних студија у Алексинцу протеклог викенда је одржана стручна конференција „Васпитач у 21. веку – Развој вредности у области предшколског васпитања и образовања”. Циљ Конференције био је јачање компетенција васпитача, директора, стручних сарадника и асистената у циљу унапређења предшколских установа као заједнице учења у којој су сарадња и размена основ учења, промена и развоја.

Учеснике Конференције је, у име домаћина, поздравио др Игор Петровић, руководилац Одсека васпитачких студија Алексинац, а приређен је и пригодан културни програм и занимљива изложба ученичких радова која краси зидове ове образовне установе.

− Ово је 19. по реду Конференција „Васпитач у 21. веку”, а која се другу годину заредом одржава у згради наше школе. Тема овогодишње конференције гласи „Развој вредности у области предшкослког васпитања и образовања” и за разлику од неких прошлих година када смо имали уско стручне теме које су више биле занимљиве стручној јавности, ово је тема која обухвата ширу јавност јер се ради о васпитању деце не само у предшколским установама већ у целокупној заједници – рекао је, за наш портал, др Игор Петровић.

Рад конференције реализован је кроз неколико сесија као што су „Савремене теоријске поставке о детињству, учењу и развоју деце предшколског узраста”, „Вредности као димензија компетенција васпитача”, „Утицај предшколске установе на формирање савремених и/или традиционалних вредности код деце” и „Етички аспекти професије васпитач”.

Извор фотографија: Одсек васпитачких студија Алексинац 

Учешће у раду овог стручног скупа узели су професори са високих школа и факултета у Србији, студенти докторских и мастер студија, васпитачи и стручни сарадници из вртића, као и аутори из Северне Македоније и Бугарске. Било је више од тридесет пријављених радова и преко седамдесет учесника.

Овом приликом представљен је и зборник радова са Осамнаесте конференције „Васпитач у 21. веку” под називом „Предшколска установа као професионална заједница учења – иновације, изазови и перспективе”, о коме је нешто више говорио др Милутин Ђуричковић.

Конференцију је успешно реализовала Академија васпитачко-медицинских струковних студија Крушевац, одсек васпитачких студија Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =