Концерт који разгаљује душу

Један од можда најбољих програма овогодишењг АЛЕФ-а одржан је у петак. Концерт музичког састава „Калем” који је трајао нешто више од сат времена оставио је публику без речи и након наступа публика је из сале изашла пуна утисака и емоција.

Ову етно музичку групу чине двојица врсних музичара Стефан Илић (певач и виолиниста) и Душан Поповић Липовац (гитариста), иначе и композитори, који изводе традиционалну музику балканских простора.

За разлику од осталих концерата који се одржавају у нашем граду, овај је био специфичан , јер захтева одређени ниво концентрације, како слушаоца тако и извођача и потребно је да буде камерна атмосфера где су људи заиста били сконцентрисани на музику.

− Јесте захтевно и са извођачке стране да се све то изведе без грешке. Нема бубњара, клавијатуре, нешто иза чега би могли у неком тренутку да се сакријемо, али је ја мислим у томе сва лепота онога што ми нудимо − рекао је Илић након концерта.

Након четири године активног наступања широм Србије, изашао је њихов дебитантски албум сачињен од ауторских песама, инструментала и обрада традиционалних песама под називом „Месече”. Албум и носи назив по песми коју су ова два врсна уметника компоновала.

− Душан и ја смо то направили. Душан мало више око музике, ја око текста, али нисмо много калкулисали. Битно нам је било да, не сада да мора да звучи као нека песма, јер она има и неки као модернији и старински звук, све је то некако измешано. Просто нам је било битно да се та емоција, сирова емоција народне музике и тај мало архаичнији, сведенији текст, где су више метафоре укључене него што је данас све тако на изволте, што би рекли. Мислим да је то резултирало тако једном песмом која је заиста прошла запажено − додаје Илић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − six =