Ko ujeda seljake, gradske ili seoske lutalice?

Ujed pasa lutalica i novčana nadoknada oštećenim osobama, ili stručno kazano zaključivanje vansudskog poravnjanja, je stalna tema sednica opštinske vlade. Na jučerašnjem zasedanju Opštinskog veća opštine Aleksinac pred članovima ovog tela našlo se osam zahteva. Statistički gledano, od osam ujeda, sedam se dogodilo osobama koje imaju prebivalište na seoskom području. Takav trend je zabeležen u poslednjih nekoliko meseci. Podaci još ukazuju i da od osmoro oštećenih osoba, sedam su ženskog pola i samo je jedan muškarac. Kao što smo već pisali, oni će pojedinačno dobiti po 33 hiljade dinara nadoknade.

Da li u ovom slučaju statistika stvara lažnu sliku da je više pasa lutalica na seoskom području ili da je tamo većih zloupotreba u smislu da se prijavljuju i ujedi pasa koji imaju vlasnika, na osnovu gore iznetog se ne može zaključiti. Jer u dostupnoj dokumentaciji, koja dolazi na sednice Veća, nema podataka o mestu gde se dogodio incident, već samo mesta stanovanja oštećenih lica. Tako da se ne može saznati da li su građani sa seoskog područja na meti urbanih pasa kada dođu do grada, ili ih „capne” seoska lutalica ili slučajno komšijski kera. Osobe sa kojima je postignuto vansudsko poravnjanje na osnovu jučerašnjih zahteva su iz Prćilovice, Lužana, Bovna, Donjeg Suhotna, Dobrujevca, Žitkovca i Aleksinca.

Iz budžeta se izdvaja i za smeštaj pasa lutalica u azilu. A taj smeštaj podrazumva i granuliranu hranu i ostale veterinarske propise. To sve ukazuje da poreske obaveznike, odnosno budžet lokalne samouprave, problem pasa lutalica dosta košta.

Zato je neophodno izvršiti sveoubuhvatnu analizu i iskoristiti zakonski prostor, koji je, doduše veoma mali, da se smanje izdvajanja iz opštinske kase, odnosno da se plaćaju samo neophodni troškovi i jasno dokazani ujedi pasa lutalica. Jer, svakom ozbiljnom građaninu je jasno da problemi sa virusom korona neće nestati preko noći, a to će se odraziti i na punjenje i trošenje lokalnog budžeta.

2 komentara

  1. Treba cipovati sve pse i registrovati sve koji imaju (pse i mačke), zakonski ih naterati da ih vakcinisu i imati evidenciju da li se stene i onda je lako otkriti ko je bacio neduzno kucence ili mace.Ne mogu da shvatim da na separaciju u Cicini ima desetak kuceta koje hrane radnici separacije i koji nocu cuvaju tu istu separaciju , jedan od njih ujede kupca ili slucajnog prolaznika ribolovca i onda se od opstine naplati novac kao da ga je ujeo pas lutalica. Mogu li takvi psi biti lutalice. Po meni ako ga hranis i on spava ispred tvoje kuce ili dvorista onda je tvoje nije vise lutalica.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

11 + eight =