Ко су најбољи песници алексиначких Песничких сусрета?

Књижевни клуб „Велимир Рајић” из Алексинца објавио је резултате конкурса за најбоља поетска остварења у оквиру модификованих Песничких сусрета за 2020. годину. Три професорке српског језика и књижевности, Марија Петровић, Александра Стојаковић и Ана Пејић чиниле су оцењивачки одбор који је донео одлуку о награђенима.

Награда „Чувар традиције” за најбољу традиционалну песму додељена је поетском остварењу „Домаћин и гост”, аутора Владе Илића Тушаковића из Јагодине. За најбољу савремену песму проглашени су стихови под називом „Алузије”, чији је аутор Љиљана Ђурђевић Стојковић из Сланаца код Београда и  она ће добити награду „У корак с временом”. Награду за оргиналност „Оригинални стихотворац” освојила је „Песма без речи” Јелене Цветковић из Поповца крај Ниша, док је „Трептај срца”, награду за најемотивнију песму, стручни жири доделио „Ноти за Марију”, аутора Љиљане Павловић Ћирић из Сталаћа. Песма „Госпођици” Петра Орловића из Крагујевца добитник је награде „Лепота стиха” која се додељује за најбоље остварену форму песме. Стихови „Златно слово или Благовести” Вање Поповић из Српског Милетића награђени су „Песничким весником”, а то је награда за најперспективнијег младог талента. Награду „Песма над песмама” која се додељује за свеукупан утисак добили су стихови под називом „Авлија” Славка Малог из Прокупља.

Председник Књижевног клуба „Велимир Рајић” Мирослав Здравковић захвалио се свим учесницима конкурса и честитао добитницима награда, изражавајући наду да ће ове године бити одржана свечаност на којој ће лауреатима бити уручене награде.


Алексинчанке на Сретењским сусретима песника

На 16. по реду Сретењским сусретима песника, који су одржани у Прокупљу, гошће прокупачких стваралаца биле су три поетесе из Алексинца, Александра Стојаковић, Љиљана Крстић и Маријана Милошевић. Како истичу домаћини, ове три чланице Књижевног клуба „Велимир Рајић” су својим књижевним делима и својим наступом оплемениле ову традиционалну манифестацију.

Иначе, Књижевни клуб „Раде Драинац” из Прокупља и алексиначки клуб „Велимир Рајић” успешно сарађују већ три деценије.


Насловна фотографија из архиве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =