Ко је био у Алексиначком срезу пре век и по

Још једно капитално дело из локалне историографије је угледало светлост дана. У Великој сали Дома културе синоћ, на Марковдан, уприличена је промоција књиге „Попис становништва и имовине Среза Алексиначког из 1863. године”.

О поменутој књизи говорили су приређивач др Драган Алексић и рецензент др Софија Божић из Института за новију историју Србије.

− Између корица овог издања које има више од 500 страна налази се право благо. Налазе се драгоцене информације о људима и породицама које су живеле на овом простору пре више од 150 година, и чији се потомци сада можда управо у овом тренутку налазе овде међу нама. Ипак, ово је једна необична књига, јер иако говори о негдашњем времену, иза ње не стоји историчар и она представља скуп података о становништву једног краја Србије− рекла је др Софија Божић о овој публикацији.

Иначе, ради се о једној веома важној публикацији за локалну историју, о попису из 1863. године. То је први и прави комплетни попис који се радио у Алексинцу од његовог ослобођења 1833. године. Ради се о попису садашњег алексиначког дела наше општине, десне стране Јужне Мораве, који је тада био Алексиначки срез. Овај попис садржи врло битне податке, а ти подаци су, поред демографских података, и подаци о имовини, приходима, богатству односно имовном стању свих становника тадашњег Алексиначког среза. Значај ове публикације је у томе што истраживачи могу да тај попис користе у самом граду, у Алексинцу и према најави издавача, Центра за културу и уметност Алексинац, она ће бити подељена свим важним установама.

Према најави издавача слично дело биће промовисано и наредне године, а реч је о Попису Среза Моравског, односно дела општине са леве стране Јужне Мораве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + one =