Из месеца у месец опада број незапослених на евиденцији НСЗ

Статистички подаци о кретању запослености у општини Алексинац за месец април су у опадању и показују да је списак незапослених у односу на март мањи за 80 лица, односно за више од један и по посто евидентираних у месец који претходи. Национална служба за запошљавање у Алексинцу је у свом месечном извештају објавила да је у априлу као незапослено лице евидентирано 4.739 особа, од тога нешто више од половине, односно, 2.423 су жене.

Охрабрујућа је чињеница да се у односу на исти период од пре годину дана, април 2022, број незапослених у нашој општини смањио за 312 лица.

Највећи број наших суграђана који су званично без радног ангажмана, на посао чека преко 10 година, и таквих је 937 или преко 19 одсто укупно незапослених. Оно што је такође интересантно, до 3 месеца посао чека 539 лица, а од 1 до 2 године 543 лицa што је око 12 посто евидентираних. Посматрано према старосној структури и даље најтеже до посла долазе особе старости од 55 до 59 година, њих 647 чине преко 13 одсто незапослених.

Када је реч о структури лица према стручној спреми, на евиденцији је још увек највећи број пријављених са првим степеном 1.688 и они чине више од трећине. Са четвртим степеном је нешто више од четвртине укупног броја евидентираних, док је са трећим степеном стручне спреме око 22 одсто лица на евиденцији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 20 =