Књига афоризама о данашњој цивилизацији

Алексинчанин Славомир Васић када је у питању стваралачка енергија не посустаје. То доказује и новом књигом коју је пред својим суграђанима промовисао у петак, 10. јуна, у Арт галерији Дома културе. Васић у књизи „Претпремијера апокалипсеˮ која је изашла у оквиру Библиотеке „Хумор и сатираˮ београдског издавача „Алмаˮ својим афоризмима сагледава садашњност кроз сатиру на једном озбиљном нивоу интелектуалне промишљености.

Како сам аутор обнародује да када је кренуо са идејом да напише нову књигу афоризама, није себи дао задатак да покуша да сатиру само подигне на виши ниво. Већ се потрудио да сатиру подигне, како каже, на виши ниво озбиљности.

Тој озбиљности у сагледавању предапокалиптичног стања придоносе и саме илустрације на корицама чији је аутор чувени Југослав Влаховић. И то није прва сарадња Васића и Влаховића.

Читајући афоризме овог аутора читалац почиње да размишља о суштини живота и предмета који га окружују. Васић каже „Телевизија је некада била црно-бела. Данас је црнаˮ. И тако нас подсећа на уређивачко стање и медијске садржаје на телевизији која је у колору и са које нам се поручује  како треба да живимо. Аутор поручује „Парализовано друштво настаје тако што се ослања на власт без кичмеˮ и „Суштински, човечанство је већ изумрло. Јер човеку више није дозвољено да буде човекˮ и на неки начин осликава неке од проблеме савременог друштва. Наставља у истом маниру па за политику каже да је опозиција моралу и мало лудило појединаца може да буде џиновско мишљење друштва. Аутор се у једном од својих афоризама запитао „Да ли ограничен човек познаје своје границеˮ и наставља „Човечанство полако пропада. Човек пропада много бржеˮ.

Објашњавајући одакле наслов „Претпремијера апокалипсеˮ Васић каже да ипак верује да ће се отказати. Да је све могуће у овом свету као и у афоризму „Рођен сам у нормалном свету. Могуће да је свет полудео због менеˮ упозорава аутор целокупном књигом коју свакако треба прочитати као размишљање појединца о темама које све нас мање или више заокупљују.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + seventeen =