Kazivanja solunaca – istina o velikom ratu

U sali Doma omladine Centra za kulturu sutra će biti održano predavanje„Kazivanja solunaca, kao ljudska istina o velikom ratu” a povodom knjige „Dok su Solunci još govorili”Vladete Košutića. Reč je o zbirci kazivanja solunaca sokobanjskog, knjaževačkog i svrljiškog kraja koje je profesor Košutić počeo da prikuplja od 1972. godine.

Dr Vladeta Košutić (1926 -2005.) je bio profesor svetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, autor udžbenika za studente i velikog broja antologija svetske lirike kao i zabranjene knjige „Stradanje jezika ćiriličnog” (Šabac, 1988.).

Predavanje će održati dr Nedeljko Bogdanović, profesor u penziji koji je u pogovoru knjige između ostalog napisao da se ovi zapisi doživaljavaju kao samonikle priče, kao delovi nekog romana koji nije stigao da se oblikuje i kao najiskrenija svedočanstva nečega što su današnje generacije mogle saznati samo iz suvoparnih istorija i na školskim časovima koji se, kao sve drugo u školi, češće doživljavaju kao teret i obaveza, nego kao zadovoljstvo.

Predavanje je od 18 sati.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

four × four =