„Katun, selo mog detinjstvaˮ, istorija kroz vredno prozno štivo

Istoriografija aleksinačkih naselja obogaćena je još jednom publikacijom stvorenom iz pera dr Zorana Nikolića, autora nekoliko univerzitetskih udžbenika i naučnih radova. Ovaj nekadašnji Katunčanin je napisao neki vid monografije zavičajnog sela na osnovu ličnih sećanja iz vremena od 1954. do 1966. godine, perioda kada je i sam bio žitelj ove zajednice. Nikolić je svoja sećanja i sećanja ljudi sa kojima je razgovarao, uz sopstvena zapažanja, objavio u monografiji „Katun selo mog detinjstvaˮ, u izdanju Centra za kulturu i umetnost.

Pisac kroz ličnosti koje su upečatljivo obeležile to razdoblje u životu sela dokumentovano, uz obilje ilustrativnih fotografija, daje svedočanstvo o jednom vremenu kada su posvećenost poslu, društveni rad i želja da se izgradi naselje bili visoko cenjeni u zajednici. Nikolić čitaoca kroz nekoliko dragocenih podataka o nastanku pojedinih institucija u selu uvodi u teme koje želi posebno da obradi, kao što je školstvo, sport, kultura i uopšte bogat u to vreme društveni i ekonomski život zajednice.

Izneti podaci nas upoznaju sa istorijatom izgradnje sela i dočaravaju značaj koji je u tom posleratnom periodu Katun imao ne samo za svoje žitelje već i okolna mesta. Sa ponosom se naglašava da je on ličio na varošicu sa dobrom komunalnom infrastrukturom za to vreme. Dosta prostora pisac sa pravom daje radu škole i velikom doprinosu tadašnjih prosvetnih radnika na obrazovanju stanovništva. Vrlo su zanimljiva i poglavlja o sportskim dešavanjima u kojima su učestvovali Katunčani, ali i njihovi prepoznatljivi muzičari.

Posebno su dragocena kazivanja, koja su zabeležena u knjizi, savremenika tih događaja kao vredan arhivski materijal i dokumenat u sagledavanju sveobuhvatne istorije sela, naročito perioda kojim se autor bavi. Nikolić je zabeležio i tadašnja kulturna dešavanja, kao i običaje u selu, poput održavanje svadbi i ispraćaja u vojsku.

Na kraju autor daje i pregled problema sadašnjeg sela, odnosno aktuelnog stanja Katuna, jasno skicirajući njegovo ekonomsko, demografsko i društveno stagniranje. Emotivno poziva da se nešto preduzme na zaustavljanju takvih tendencija. Ipak, prikaz ove knjige završavamo sa još jednom njenom vrlinom. U njoj su zabeleženi i događaji u kojima su učestvovali tadašnji stanovnici Katuna koji odslikavaju svu živost i duhovitost te sredine.

Živo i emotivno bilo je i sinoć u katunskom Domu kulture na promociji ove knjige, kada su osim autora govorili i prisutni gosti. Ali i ponosito. Svi, stariji žitelji, se sa nekim zadovoljstvom sećaju tih vremena, ali tužni zbog sadašnjeg stanja sela.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

thirteen − 11 =