Како унапредити физичко васпитање и здравствено стање деце?

У циљу унапређења физичког стања деце неопходно је увести додатане часове физичког васпитања у основним и средњим школама. Неопходно је такође и ангажовање наставника физичког васпитања у нижим разредима, као и на пословима стручних сарадника у предшколским установама.

Ово су неки од закључака стручног скупа под називом „Савремене тенденције у настави физичког васпитања – у сусрет новој школској години”, одржаног у оквиру Летње школе Српског савеза педагога физичке културе и спорта који је од 27. до 29. августа уприличен у Брзећу.

− Летња школа се организује већ седам година и има за циљ да окупи што већи број наставника физичког васпитања који би, заједно са представницима министарстава просвете, спорта и здравства, професорима факултета и другим субјектима, требало да уочавају проблеме у настави физичког васпитања и дају смернице за њихово решавање − каже Марко Терзић, председник Савеза за школски спорт Алексинац. – Професори из наших школа редовно учествују на овим стручним скуповима, а ове године било нас је 12 − додаје Терзић.

Учесници скупа у потпуности су подржали пилот пројекат три министарства – просвете, здравља и спорта „Свако дете има право да одраста здраво” којим је предвиђено да ђаци већ у новој школској години у 120 школа добију два додатна часа физичког васпитања, тако да ће основци имати физичко пет пута недељно, а средњошколци четири пута. Oд школске 2024/25. године овај пројекат требало би да буде реализован у свим основним и средњим школама.

На подручју које покрива нишка Школска управа, у школској години која почиње за два дана, пилот пројекат ће бити реализован у четири основне и једној средњој школи у Нишу.

Иначе, једна од тема на стручном скупу била је посвећена и улози наставе физичког и здравственог васпитања у превенцији насиља у школама и изградњи културе безбедности.

Један коментар

  1. Ako treba da unapredimo fizicko vaspitanje,onda neka se izjasni opstina i srednja skola Prota Stevan Dimitrijevic,koji izbegavaju da postave reflektore i ograde skolsko igraliste u okviru skole.Trenutno igraliste sluzi kao javni parking.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + twenty =