Општинска влада усвојила полугодишње извештаје комуналних предузећа

Јавна комунална предузећа у општини Алексинац у првих шест месеци су пословала променљиво, углавном на ивици рентабилности. Два колектива приказала су одређене добитке, док је Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” исказало губитак од скоро два милиона динара, односно 1.946.000 динара.

У првом полугодишту ове године „Водовод” је приходовао 82.264.000 динара што је око 66 одсто од планираних прихода. У истом периоду трошкови и расходи су реализовани у висини од 84.210.000 динара што је 71 одсто од пројектоване потрошње.

Иако се у општим напоменама каже да је предузеће у другом кварталу благо побољшало пословање у односу на први, оно се и даље налази у зони пословања са негативним резултатом, односно губитком. Повећање цена услуга на почетку године није дало жељени ефекат, јер су други фактори утицали да полугодишње пословање буде финансијски негативно. Ти фактори су описани као демографски, смањење броја потрошача, временски продужетак кишног периода и инфлаторни, повећање цена многих неопходних артикала у процесу рада.

Образлажући извештај представници „Водовода и канализације” су напоменули да очекују смањење губитка у наредном периоду. Ту тврдњу заснивају на податку да су корисници у јулу потрошили воду за 11 милиона, што је повећање у односу на јун када је она износила осам милиона.

Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге” које је у овом периоду забележило добитак од преко 5 милиона динара, такође, као пословни ризик види неадекватне цене комуналних услуга, плус недостатак људских ресурса и немогућност исплаћивања адекватних пословних стимулација запосленима. Укупни приходи у првих шест месеци „Комуналних услуга” износили су 105.798.000 динара, док су расходи били 100.512.000 динара.

На нестабилност тржишта и раста цена енергената жали се и Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац које је у првом полугодишту остварило добит у пословању од 4.730.000 динара. Укупни приходи су били 64.028.000 динара, а трошкови 59.380.000 динара.

Поменуто пословање, односно квартални извештаји алексиначких јавних комуналних предузећа нашли су се на дневном реду данашњег заседања Општинског већа, односно општинске владе, које је и усвојило ове документе. За сада нема наговештаја да ће бити промена цена комуналних услуга без обзира што многи сматрају да ће овогодишња инфлација појести одобрено просечно повећање цена од око 11 одсто на почетку ове године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =