Kada hobi postane profesija

Mlada preduzetnica Jelena Ilić iz Žitkovca na otvaranje sopstvenog biznisa se, kaže, odlučila jer je na posao čekala više od dve godine, a kako je zbog male dece bila vezana za kuću, došla je na ideju da svoj dotadašnji hobi, izradu prirodnih sapuna, prevede na viši nivo i započne ozbiljniju proizvodnju.

Određeno iskustvo o karakteristikama lekovitog bilja, koje je stekla na prethodnom radnom mestu, poslužilo je kao osnova novog biznisa. Početak, kao i u svakom poslu, nije bio lak, ali su se kasnije, kada se proizvodnja širila zahvaljujući subvencijama Nacionalne službe za zapošljavanje, stvorili uslovi za ozbiljniji rad.

– Veliki problem na samom početku mi je bila slaba informisanost, posebno jer je marketing tih programa pomoći izuzetno loš. Eto, u prvo vreme nisam ni znala da te subvencije postoje. Kasnije sam jednu po jednu stvar savladavala. Ali da tih subvencija nije bilo, mislim da ne bih imala mogućnosti da krenem u ozbiljniji posao i ostala bih tu gde sam bila, sa mnogo manjim obimom proizvodnje nego sada. One su mi bile vetar u leđa i zahvaljujući njima registrovala sam firmu – napominje za portal „Alpress“ Jelena Ilić.

Naša sagovornica ističe da joj je rad u sopstvenoj firmi doneo dosta pogodnosti, pogotovu što na ovaj način uspeva da uskladi roditeljstvo i posao, ali i da organizuje svoje radno vreme onako kako njoj odgovara.

– Radi se i u sopstvenoj firmi i kada ste samo radnik kod drugog poslodavca. Ali prednost u prvom slučaju je da sam biraš kada ćeš da radiš. Takođe, sam sebi određuješ tempo kojim ćeš raditi. Meni rad od kuće puno znači i olakšavajuća mi je okolnost. Naravno, odricanja uvek ima i nešto mora da trpi. Ja se trudim da koliko god mogu uskladim posao i porodicu, ali neko mora s vremena na vreme da mi priskoči u pomoć. Obaveze oko dece delim sa suprugom, ali treba dosta kompromisa u svakom slučaju – zaključuje ova privrednica.

aleksinac3Objavljen medijski sadražaj je deo projekta „Prošlost za pamćenje-biznis za sadašnjost“, koji je sufinansiran putem konkursa od strane Opštine Aleksinac. Sadržaji izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + two =