Kad velemajstor gostuje tu je i mladost

Prostor ispred biblioteke u Aleksincu sinoć je bio u znaku crno-bele boje. Na preko 10 šahovskih tabli čuvena srpska i jugoslovenska šahistkinja velemajstor Suzana Maksimović odigrala je simultanku sa mladim šahistima Aleksinca. Osim gimnazijalaca, bilo je i učenika osnovih škola.

Na jednoj od tabli se našla mlada Aleksinčanka Anastasija Vojinović, koja je završila šesti razred osnovne škole i već ima zapažene šahovske uspehe u svom uzrastu na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Ovom prilikom održano je i turnirsko takmičenje za učenike Aleksinačke gimnazije, na kome je najuspešnija bila Sofija Tasić. Ova gimnazijalka pamtiće događaj ne samo po prvom mestu već i po činjenici da je pobednički pehar primila iz ruku gošće, šahovske legende i prvakinja nekadašnje velike države Jugoslavije Suzane Maksimović.

Organizator ovog šahovskog skupa je aleksinačka Biblioteka „Vuk Karadžić” uz pomoć Aleksinačke gimnazije i Šahovskog kluba „Lav” iz Aleksinca.

Od nedavno ispred ove ustanove se nalazi velika šahovska tabla sa figurama, pa Aleksinčani i njihovi gosti mogu na otvorenom prostoru da odigraju partiju ove drevne igre. Možda su to nagoveštaji veće popularnosti šaha u gradu na Moravici.

 

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × 5 =