Кад велемајстор гостује ту је и младост

Простор испред библиотеке у Алексинцу синоћ је био у знаку црно-беле боје. На преко 10 шаховских табли чувена српска и југословенска шахисткиња велемајстор Сузана Максимовић одиграла је симултанку са младим шахистима Алексинца. Осим гимназијалаца, било је и ученика основих школа.

На једној од табли се нашла млада Алексинчанка Анастасија Војиновић, која је завршила шести разред основне школе и већ има запажене шаховске успехе у свом узрасту на разним домаћим и међународним такмичењима.

Овом приликом одржано је и турнирско такмичење за ученике Алексиначке гимназије, на коме је најуспешнија била Софија Тасић. Ова гимназијалка памтиће догађај не само по првом месту већ и по чињеници да је победнички пехар примила из руку гошће, шаховске легенде и првакиња некадашње велике државе Југославије Сузане Максимовић.

Организатор овог шаховског скупа је алексиначка Библиотека „Вук Караџић” уз помоћ Алексиначке гимназије и Шаховског клуба „Лав” из Алексинца.

Од недавно испред ове установе се налази велика шаховска табла са фигурама, па Алексинчани и њихови гости могу на отвореном простору да одиграју партију ове древне игре. Можда су то наговештаји веће популарности шаха у граду на Моравици.

 

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − four =