„Јужњачка утеха” окупила афористичаре и карикатуристе

Алексинац је минуле суботе, на једно вече, био својеврстан центар хумора и сатире региона. У сали Дома омладине одржан је 12. Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха”, који окупља најзначајније ауторе из Србије и региона, односно Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Најпре је од 18 сати отворена изложба карикатура Тоша Борковића, најнаграђиванијег карикатуристе, коју ће алексиначка публика моћи да погледа у овом простору и у наредним данима, а након тога уприличене су промоције два књижевна дела. Прво је било речи о књизи „Поетика афоризма” Витомира Теофиловића, која носи признање за најбољу теоријску књигу о сатири и која се бави овом формом старом око 2500 година, а потом и о делу „Ружучасти црњак” Златка Томића, књиге која садржи хрватске и српске афоризме.

До краја програма присутна публика могла је да чује одабране афоризме од самих аутора који су узели учешће у програму овогодишње „Јужњачке утехе”. Афоризме су говорили, поред аутора књига, и Љупка Цветанова, Љиљана Крстић, Јово Николић, Станислав Томић, Александар Чотрић, Слободан Симић, Бојан Љубеновић, Драгутин Минић Карло, Срђан Живковић и Иван Матејевић.

Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха” успешно је и ове године организовао Центар за културу и уметност Алексинац и Београдски афористичарски круг, под покровитељством Општине Алексинац

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 20 =