Обележена 25. годишњица од почетка НАТО агресије

Полагањем цвећа на спомен обележеју жртвама НАТО бомбардовања, јуче је у Алексинцу обележена 25. годишњица од агресије овог војног блока на Савезну Републику Југославију.

Овом приликом цвеће на Спомен обележје жртвама напада положиле су делегације Општине Алексинац, Удружења бораца, Удружења резервних војних старешина и Удружења резервних подофицира.

Како је током овог обележавања истакао овдашњи историчар професор Зоран Стевановић, у 20. веку, на његовом крају, догодило се треће велико страдање Алексинца, а и наше општине. После два светска рата то је у тих 78 дана било можда и најтеже искушење за цео наш народ, нашу земљу, па самим тим и за Алексинац.

− Алексинац је више пута бомбардован, али два напада оставила су тешке последице, 5. априла и 28. маја. У вечерњим часовима око 21.35 часова, 5. априла, седам пројектила НАТО агресије пало је на Алексинац, на градско језгро и индустријску зону. Тада су две НАТО бомбе погодиле две главне улице у Алексинцу, Душана Тривунца и Вука Караџића. Погинуло је једанаест људи, од тога су четири породице готово биле нестале. Нажалост, страдање се поновило и 28. маја, тада су три лица страдала, четири су тешко повређена, а осам лакше. У првом бомбардовању 52 лица је рањено или теже повређено. Материјална штета се процењује на 283,5 милиона тадашњих динара − подсетио је на најтежа страдања професор Стевановић.

Иначе, укупно је на Алексинац и околна места, током 11 недеља агресије, испаљено 65 авио-пројектила, на сам град 21, погинуло је и од последица бомбардовања преминуло 20 цивила, теже и лакше повређено више од стотину. Потпуно је срушено 50, значајно урушено 120, а оштећења претрпело још 688 породичних кућа.

Према плану, Одбор за обележавање историјских догађаја, годишњица и јубилеја општине Алексинац, 5. априла званично ће обележити 25. годишњицу бомбардовања Алексинца, када је погинуло 11, а повређено 50 грађана.

Као и ранијих година, након пригодне комеморације у Алексинцу, делегација Удружења бораца је обележила и годишњицу Топличког устанка код споменика у Горњем Адровцу, а венац је положен и код спомен плоче погинулог војника Бојана Цветановића у Доњој Пешчаници.

Видео запис ове приче можете погледати на порталу АРС видео.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =