Јубилеј у Чукуровцу окупио акцијаше: Млади заинтересовани за радне акције

У Чукуровцу, малом и симпатичном подјастребачком селу, у суботу je обележен велики и значајан јубилеј – 75 година од оснивања једне од првих омладинских радних бригада у Србији. Свечаност је одржана у порти црквеног храма Светог Прокопија у овом селу, на истом месту где је 9. јула 1944. године, уочи седме непријатељске офанзиве, формирана ова бригада са преко 500 младих.

Čukurovac После постројавања бригадира и интонирања садашње и некадашње химне, учеснике свечаности поздравио је заменик председника општине Чедомир Ракић, а затим је о формирању Моравске бригаде и њеном значају говорио секретар Удружења бораца Мића Милојевић.

‒ Морам да кажем да овде није формирана прва бригада, већ је то учињено у Лужници, у селу Раков Дол, 18. априла 1944. године ‒ рекао је Милојевић. ‒ Њен први задатак је био пренос жита у опустошену Црну Траву, али, по мојим подацима, та бригада уопште није радила. Друга бригада формирана је такође у априлу 1944. године у Топлици са 80 младића и девојака. Трећа је ова наша, Моравска, и о њој има највише података, па можда зато на многим местима пише да је она прва омладинска радна бригада ‒ нагласио је Милојевић и подвукао да је добровољни омладински рад, поникао кроз ослободилачку борбу нашег народа, своју историју писао кроз обнову и изградњу наше земље. 

Проф. др Момчило Талијан, председник Савеза удружења учесника ОРА Србије (СОРАС), чији је један од оснивача и Клуб бригадира „О*рук генерацијаˮ из Алексинца, говорио је, поред осталог, и о актуелном тренутку и перспективама добровољног омладинског рада. Он је истакао капиталне доказе о позитивним ставовима већине младих према ОРА добијене кроз резултате анкета на узорку од 730 испитаника, студената и средњошколаца. Према резултатима овог, на научној методологији заснованог истраживања, сваки пети припадник генерације младих спреман је за учешће у радним акцијама.

‒ Ако се овоме дода да се стручним приступом из неутрално мотивисаног односа (64,1%), релативно успешно може прећи у у позитиван, треба закључити да у популацији младих има већина оних на које се може рачунати да ће учествовати на радним акцијама. Садашња генерација младих не жели само да слуша, већ хоће и може да (о)живи дане рада и дружења путем ОРА као особен и у нашој земљи примерен модалитет волонтирања младих, а у томе треба да их подрже и помогну све институције у нашем друштву ‒ закључио је проф. др Талијан. 

О удруживању и задацима бригадира у овом делу Србије говорио је председник Удружења акцијаша региона Ниш др Драган Тописировић, а потом су организацијама и појединцима уручене захвалнице.

На свечаности су наступили чланови фолклорног ансамбла КУД „Дејан Јовановић Дешаˮ из Тешице.


Захвалнице

Srđan Ilić i Čedomir Rakić Клуб бригадира „О*рук генерацијаˮ, као домаћин обележавања јубиларне годишњице, уручио је захвалнице организацијама које су помогле у реализацији планираних активности.

То су: Скупштина општине, Алексиначки рудник угља, Спортско-рекреативни центар Алексинац (СРЦА), Центар за културу и уметност, Радио Алексинац, Удружење бораца, КУД „Дејан Јовановић Дешаˮ Тешица, ЈП за путеве, Добровољно ватрогасно друштво, Одред жандармерије у Нишу, Савез учесника ОРА Србије Клуб бригадира Ниш, Удружење акцијаша „Бригадеˮ Смедерево, Учесници ОРА Пирот, Божидар Вучковић из Лесковца, Милан Станковић из Дољевца и др Драган Тописировић из Ниша.

Клуб је доделио захвалнице и истакнутим појединцима који су као акцијаши дали немерљив допринос изградњи земље. Добитници су: Милена Максимовић, Радица Пешић, Сузана Јовановић, Сузана Турк, др Наташа Станковић Недељковић, Милорад Спајић, Мирослав Љубисављевић Рирa, Томислав Трајковић, Зоран Маричић и Миодраг Цветановић.


Цвеће и изложба 

Поводом 75. годишњице формирања Моравске бригаде, делегације Општине Алексинац, Клуба бригадира „О рук генерацијаˮ, Удружења бораца и Удружења резервних војних старешина положиле су цвеће на спомен-обележје Моравске бригаде и на споменик народном хероју Ратку Јовићу Душку, док је у парохијском дому члан Управног одбора СОРАС-а Душко Тодоровић отворио изложбу фотографија и докумената са радних акција.

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 5 =