Bukovik

Обележена 75. годишњица Буковичке битке

На тромеђи општина Алексинац, Ражањ и Сокобања јуче је обележена 75. годишњица Буковичке битке која се водила на овој планини 24. јула 1944. године.

− Битка је вођена на Буковој пољани између јединица Народноослободилачке војске, са једне стране партизанске 7. и 14. бригаде 23. дивизије и једног великог корпуса од 6.000 четничких снага, са друге. Партизана је било 800 бораца укупно у обе бригаде – каже секретар алексиначког удружења бораца Мића Милојевић. 

Bukovička-bitka

Поводом обележавања овог датума одржан је пригодан комеморативни скуп на Буковој пољани, а 12 делегација је положило цвеће и одало пошту погинулим борцима. Испред републичког одбора СУБНОР-а Србије делегацију је предводио заменик председника пуковник професор Жељко Зиројевић, такође ту је била и делегација Окружног одбора Нишавског округа СУБНОР-а Ниш коју је предводио председник овог одбора Слађан Динчић. Алексинац је имао две делегације, једна је била делегација Удружења бораца народноослободилачког рата, а друга Резервних војних старешина. Пошту погинулима одале су и делегације из Ражња, Сокобање која је имала две делегације, СУБНОР-а и локалне самоуправе, затим делегације из Параћина, Књажевца, Бољевца и Неготина.

После комеморативног скупа и одавања почасти одржано је дружење свих оних који су се ове недеље нашли на Буковој пољани.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =