Još nije kasno za jesenju setvu strnih žita

Noćašnja kiša prekinula je setvu ozimih kultura i na području Opštine Aleksinac. Prema procenama poljoprivrednika Srbe Trigfunovića iz Lužana, koji strna žita gaji na nekoliko desetina hektara, do sada je na aleksinačkim oranicama obavljena jesenja setva na polovini planiranih površina, a kao glavni razlog kašnjenja ovaj poljoprivredni proizvođač navodi otežano ubiranje predhodnih useva, najčešće kukuruza, zbog kišovite jeseni.

Trifunović dodaje i da njegovo dosadašnje iskustvo pokazuje da jesenja setva koja je obavljena u novembru, uz adekvatne agrotehničke mere, može dati odlične prinose, bez obzira što se čitav postupak sprovodi van optimalnih rokova.

– Jesu malo probijeni optimalni rokovi, ali nije kasno ni u novembru obaviti setvu. Primetio sam čak tokom poslednjih nekoliko godina da je rana setva znala nekad da bude problem, pogotovu ako jesen bude lepa i duga. Tada pšenica mnogo izraste, dođu snegovi pod kojima polegne i skape se, a i izazivaju se bolesti, poput pepelnice i drugih viroznih oboljenja, koja se javljaju još u jesen.

Vremenski uslovi su još uvek povoljni za setvu, naglašava naš sagovornik, pa će pšenica, čak i ako se seje u novembru, imati dovoljno vremena za bokorenje i prikupljanje svih hranljivih materija koje će joj pomoći da prezimi.

Tradicionalno, na području Opštine Aleksinac pod ozimim kulturama seje se nešto više od 10 hiljada hektara.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 6 =