Kačamakijada-Moravski-Bujmir

Jedanaest takmičara na jedanaestoj Kačamakijadi

Smešten tik uz Južni Moravu, sa dvestotinak stanovnika, Moravski Bujmir juče je bio prestonica kačamaka. Ovo maleno moravsko selo bilo je domaćin 11. Kačamakijade „Oj Moravo” i bilo je dovoljno veliko da primi sve posetioce od kojih su se neki oprobali u kuvanju ovog starinskog jela, neki degustirali, a pojedini samo obišli štandove sa postavkom rukotvorina udruženja iz Kormana, Ražnja i Ćićevca. Naravno, svi su na kraju propratili kulturno-umetnički program sastavljen od igre, pesme i recitacija.

Vilin-dom-Ćićevac
Pored kačamaka i štandovi domaće radinosti

I ovogodišnja „Kačamakijada”, koja je ovom aleksinačkom selu obezbedila mesto na mapi etno priredbi u Srbiji, imala je dva dela. Prepodne je održana regata od Tešice do Bujmira, a poslepodne je usledilo takmičenje u pripremanju kačamaka.

Pobednica-11.-Kačamakijade
Pobednica 11. Kačamakijade

Većina gurmana bi rekla da je najjednostavnije jelo za pripremu kačamak, međutim, sa tom konstatacijom se sigurno ne bi složili takmičari ovogodišnje Kačamakijade u Moravskom Bujmiru. Svaki takmičar je imao neku svoju kulinarsku tajnu, ali svi su se složili oko jednog. Za dobar kačamak najbitnije dobro projno brašno.

−Najveća tajna dobrog kačamaka je upravo to brašno koje je mleveno na starinski način, odnosno na kamenu. Nesejano, pravo, celo zrno belog kukuruza mleveno u vodenici i da nije sitno. Najbolji ukus kačamaka je od krupnog kukuruznog brašna − odala nam je tajnu ovogodišnja pobednica Mirna Marković iz ražanjskog udruženja „Etno konac”. Ona je kuvala kačamak od brašna samlevenog u Pretrakovačkoj vodenici.

Među 11 takmičara pristiglih iz Ražnja, Ćićevca, Pasjače, Tešice, Kormana, Aleksinca i Moravskog Bujmira, pehar i nagrada za osvojeno drugo mesto ostalo je domaćinima. Anđela Milovanović je po oceni svih takmičara skuvala drugoplasirani kačamak, dok je pehar za osvojeno treće mesto u Tešicu odnela Stojna Miletić.

Kačamakijada
Za dobar kačamak potrebno i dobro raspoloženje 

Ove godine, kačamak za goste kuvala je pobednica prošlogodišnje Kačamakijade i on je deljen besplatno svim posetiocima manifestacije.

Nakon takmičarskog dela održan je program u kome su učestvovali članovi kulturno-umetničkih društava „Dejan Jovanović Deša” iz Tešice i „Bukovik” iz Mozgova, a nakon toga je usledila igranka.

Više fotografija iz Moravskog Bujmira nafejsbuk stranici Radio Aleksinca.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

five × 1 =