Kačamakijada-Moravski-Bujmir

Једанаест такмичара на једанаестој Качамакијади

Смештен тик уз Јужни Мораву, са двестотинак становника, Моравски Бујмир јуче је био престоница качамака. Ово малено моравско село било је домаћин 11. Качамакијаде „Ој Мораво” и било је довољно велико да прими све посетиоце од којих су се неки опробали у кувању овог старинског јела, неки дегустирали, а поједини само обишли штандове са поставком рукотворина удружења из Кормана, Ражња и Ћићевца. Наравно, сви су на крају пропратили културно-уметнички програм састављен од игре, песме и рецитација.

Vilin-dom-Ćićevac
Поред качамака и штандови домаће радиности

И овогодишња „Качамакијада”, која је овом алексиначком селу обезбедила место на мапи етно приредби у Србији, имала је два дела. Преподне је одржана регата од Тешице до Бујмира, а послеподне је уследило такмичење у припремању качамака.

Pobednica-11.-Kačamakijade
Победница 11. Качамакијаде

Већина гурмана би рекла да је најједноставније јело за припрему качамак, међутим, са том констатацијом се сигурно не би сложили такмичари овогодишње Качамакијаде у Моравском Бујмиру. Сваки такмичар је имао неку своју кулинарску тајну, али сви су се сложили око једног. За добар качамак најбитније добро пројно брашно.

−Највећа тајна доброг качамака је управо то брашно које је млевено на старински начин, односно на камену. Несејано, право, цело зрно белог кукуруза млевено у воденици и да није ситно. Најбољи укус качамака је од крупног кукурузног брашна − одала нам је тајну овогодишња победница Мирна Марковић из ражањског удружења „Етно конац”. Она је кувала качамак од брашна самлевеног у Претраковачкој воденици.

Међу 11 такмичара пристиглих из Ражња, Ћићевца, Пасјаче, Тешице, Кормана, Алексинца и Моравског Бујмира, пехар и награда за освојено друго место остало је домаћинима. Анђела Миловановић је по оцени свих такмичара скувала другопласирани качамак, док је пехар за освојено треће место у Тешицу однела Стојна Милетић.

Kačamakijada
За добар качамак потребно и добро расположење 

Ове године, качамак за госте кувала је победница прошлогодишње Качамакијаде и он је дељен бесплатно свим посетиоцима манифестације.

Након такмичарског дела одржан је програм у коме су учествовали чланови културно-уметничких друштава „Дејан Јовановић Деша” из Тешице и „Буковик” из Мозгова, а након тога је уследила игранка.

Више фотографија из Моравског Бујмира на фејсбук страници Радио Алексинца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =