Изложба „Рок музеј” окупила алексиначке рокере

У склопу великог хуманитарног концерта под називом „Свирај певај рок”, пре самог почетка, јуче је отворена изложба „Рок музеј” у Галерији Дома културе у Алексинцу.

Ова интересантна поставка обилази градове широм Србије, и увек привлачи пажњу људима свих узраста, и то онима који се радо сећају југословенског рокенрол таласа, а и млађим љубитељима, чији родитељи радо слушају рок музику и едукују млађе генерације, неговањем оваквог жанра. Интересантно је и то, да, сваки пут, када овај музеј посети неки град, обожаваоци рок сцене несебично пружају свој допринос, па је тако ова поставка сваком посетом богатија за неку књигу, инструмент, фотографију, или неки занимљив предмет који би био од користи овом музеју.

Богат је садржај наше рок сцене али, нажалост, како нам каже басиста Мирослав Цветковић Цвеле, који се посветио овој путујућој изложби, није било могуће да донесу све што поседују, али су издвојили оно најквалитетније, што заинтересовани имају прилике да виде.

‒ Имамо занимљиву гитару од Радомира Михајловића Точка, прва гитара коју је он модификовао, јер му се није допало како је у оригиналу изгледала, али постоји фотографија како је изгледала када је била нова. Имамо пар гитара које нам је позајмио Влада Јанковић Џет, из групе „Црни бисери”. То су оригинални инструменти из оног времена. Причамо о шездесетима. Имамо и ручно прављену гитару. Ту је гитара коју је поклонио Оливер Ивановић. Колекција фотографија која показује како је све почело крајем педесетих, почетком шездесетих година ‒ појашњава наш саговорник.

Данас, рокенрол није главни жанр који је присутан међу млађим генерацијама, али то не значи да није заборављен, и да време овакве музике није прошло. Сама покретачка енергија коју пружа овај ритам не дозвољава никоме да остане равнодушан и пасиван.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + fifteen =