Изложба плоча и занимљиве приче о рокенролу и аутостопу

У Великој сали Дома културе у оквиру друге вечери овогодишњег програма „АлРок Фест-а” одржано је књижевно вече на коме је промовисана књига Драгана Анђелковића Арчија „Како сам аутостопом стигао до Гиниса”, Дели простора за креативно деловање.

Необична искуства, авантуре са концерата и фестивала које је доживео у прошлих 50 година колико већ стопира, Нишлија Драган Аранђеловић Арчи преточио је у ову књигу.

− Пре шест година приликом боравка на једном окупљању младих људи, говорио сам о свом хобију, стопирању, и онда су ме људи из Дели простора за креативно деловање замолили, рекли да своју причу требам да преточим у књигу с обзиром да је добро прихваћено међу младим људима. Ја сам у први мах био у неверици да ли то треба објавити, да ли је то уопште битно, али сам онда схватио по њиховим реакцијама да требам да напишем и то сам и урадио− рекао је Драган Аранђеловић и додао да размишља о другом издању ове књиге.

Велики број прича везан је за његове одласке на коцерте широм Европе и Америке, али је такође и уврстио неколико прича за које је сматрао да овде припадају и чине целину. Једна од тих прича везана је и за његове не одласке на концерте његових омиљених бендова.

− Један од тих концерата је концерт групе Dire Straits, једне од мојих најомиљенијих група, просто зато што се игром случаја догодило да сам у то време морао да будем у Минхену, јер тада се тако куповао аутомобил. Дакле, пријатељи ти нађу кола у иностранству, ти одеш тамо, узмеш и завршиш посао, и то се дешавало баш када је у Београду био концерт ове групе нажалост − открио нам је Аранђеловић.

Како сам каже, увек је имао карту и новац за одлазак на концерт, али му је аутостоп било велико задовољство и хоби. И данас, након 50. година, додаје да би врло радо поново подигао палац и отишао на неки велики концерт.

Поред самог аутора о књизи и њиховим личним искуствима са стопирањем говорили су и рок критичар Петар Јањатовић, који је уједно и био модератор вечери, и Вања Станојевић, музичар и писац.


Пола сата раније, у Арт галерији отворена је занимљива изложба плоча, која чини само један мали део богате колекције рок меморабилије Драгана Аранађеловића Арчија. Поред домаћих и страних издања, посетиоци су били у прилици да виде и неколико плаката за концерте, али и једну занимљиву мајицу.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

Вече је затворио концерт групе „Милан Петковић Квартет” предвођен маестралним Миланом Петковићем за клавиром, Небојшом Деспотовићем за гитаром, Кристијаном Ђорђевићем за саксофоном и Михајлом Анђелковићем за бубњевима.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ.


Велико финале овогодишњег АлРок Фест-а биће одржано вечерас на Стадиону за мале спортове (Таш), где ће од 20 сати бити уприличен концерт бендова Atheist Rap, E-Play и Six Pack.

Улазак на концерт је потпуно бесплатан, али због епидемијских мера број посетилаца је ограничен. Због тога је организатор морао да уведе улазнице, које ће се делити на самом улазу на концерт.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 16 =