Изглед будућег општинског парламента

Иако још нема званичних резултата општинских избора, који су јуче одржани, ипак, на основу података којима располажу партије и оних доступних са званичног сајта Општине Алексинац, може се закључити одборнички састав будућег локалног парламента.

Као што смо већ објавили, коалиција коју предводе напредњаци добила је поверење 13.576 гласача или 60,52 одсто изашлих бирача и као најјачој политичкој групацији припада јој преко 70 одсто мандата. Изражено у броју одборника, то је 29 представника ове изборне листе. Друга по снази, колиција СПС-ЈС имаће осам одборника јер је освојила око 19,5 одсто мандата, а на основу 4.184 гласова или 18,65 одсто изашлих бирача.

Ове бројке нису никаква случајност. Свакој изборној листи припада број мандата који је сразмеран броју добијених гласова, али у расподели одборничких мандата учествују листе које су добиле најмање три одсто гласова од укупног броја бирача који су изашли на изборе.

За мањинске странке, у овом случају Странку Руса Србије, тај цензус је нижи и ова изборна листа је са 610 гласова, што је 2,72 одсто од изашлих, добила један мандат, односно учествује у расподели са 2,44 одсто. Такође, једног одборника имаће и ГГ „Народни покрет” која у расподели учествује са 2,44 одсто иако је освојила поверење 3,69 изашлих грађана или 828 гласова.

Мандати се расподељују применом система највећег количника (такозваног Д’ Отов систем). Тако се деси на неки начин да се гласови листа које нису прошле цензус прелију листама које су освојили највише поверења бирача. У овом случају изборне листе радикала са 553 гласова и 2,47 одсто и Уједињене сељачке странке са 514 и 2,29 одсто остале су испод цензуса. Оне у расподели мандата учествују са 0 одсто, односно уопште не учествују.

У Скупштини општине Алексинац биће и два одборника ГГ „Иван Димић – за бољу општину Алексинац”, која учествује у расподели мандата са 4,88 одсто, освојивши 1.345 гласова или шест одсто.
Тако су одлучили гласачи и Д’ Отов систем, што је уобичајен начин израчунавања мандата у свету. Иако су ово незванични резултати, познаваоци прилика кажу да неће бити већих померања, и ако до њих дође она ће бити минимална и у оквиру најјачих странака.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + ten =