Изгласана заменица председника општине

Данас је одржано још једно заседање скупштине општине, а на дневном реду неколико тачака је привукло посебну пажњу.

Пре рада по тачкама дневног реда присутне одборнике је са радом између две седнице упознао председник општине Далибор Радичевић.

− Треба да знате да смо јуче имали састанак, сви председници општина из Нишавског округа са Председником државе. Ми смо кандидовали неколико тема и ја лично сам прилично задовољан тим разговором. Прва тема коју смо кандидовали јесте канализација и израда постројења за прераду отпадних вода. Оно што смо тражили од председника да повећамо обим мреже на 110 километара и наравно постројење и тиме бисмо обухватили 12 насеља и обухват становништва би био 61 посто, где смо добили позитиван одговор да ће сагледати ситуацију. Друга тема коју смо кандидовали тиче се опште болнице у Алексинцу, у питању је дијализни центар, нешто што је на дневном реду одавно. У питању је инвестиција вредна 120 милиона динара у саму зграду где се председник са тим сложио и дат је налог канцеларији за јавна улагања да крене са припремом и извођењем радова да би Алексинац добио дијализни центар. Трећа тема коју сам кандидовао је државни пут другог реда број 158 нама познатији као стари аутопут, у питању је деоница између две наплатне рампе који се иначе налази у програму јавног предузећа за путеве Србије већ неколико година, међутим није дошло до реализације. Датум када можемо очекивати почетак  радова јесте 15. јун ове године, тако да ћемо и ту деоницу коначно да решимо. Још једна тема коју смо кандидовали јесте геронтолошки центар Јеленац, односно реконструкција и доградња објекта у Тешици. Одговор на ово питање ћемо имати за десетак дана када се председник и његове службе информишу са надлежним министарством, али мислим да ћемо и ту добити позитиван исход − рекао је председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

Након упознавања са радом између два заседања кренуло се са радом по тачкама дневног реда. Алексиначки одборници усвојили су три локална стратешка документа. Прво је прихваћен Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња, а након краће полемике и Локални акциони план за младе општине Алексинац. У наставку заседања одборници су прихватили Локални акциони план запошљавања у овој, а потом и у наредне две године.

О овим тачкама свој суд је за говорницом дао и одборник Иван Димић.

− Дефинтинвно оваквим мерама не решавамо нешто озбиљније проблем. Наравно не очекује се да ће кроз овај програм Националне службе да се реши озбиљније проблем. Позивам руководство да у разговорима са НСЗ покуша да покрене неке ствари. Шта се дешава са нама свима у Србији, ја ту не кривим људе из НСЗ из Алексинца они само раде као и сви други. Имамо ситуацију да је НСЗ у Србији само информативни центар, док у свим развијенјим и нормалнијим државама које имају демократију и институције, такве службе су оне које нам траже посао. Ја не знам да ли има инцијатива са њихове стране везано за неки другачији начин рада везано за ову област. Не знам каква је ситуација одавно, нисам више у локалним структурама које имају све информације, а то је какво је стање са рецимо општином Вејле у Данској са којом смо 2009/2010. имали добру сарадњу, да видимо њихове моделе где они раде локалне центре за обуку незапослених. Тамо је незамисливо да неко крене у приватни бизнис као предузетник, а претходно није прошао одређену обуку која је за њега потпуно бесплатна, коју у њиховом систему организује општина. Код нас би то можда требало да ради Национална служба која то не ради. Да ли ми можемо да будемо мало другачији као општина па да кренемо њихову иницијативу. Мислим да нам закони такве ствари не забрањују. Ајмо ми да пробамо да направимо неку организацију, канцеларију, центар који ће се бавити том неформалном обуком незапослених предузетника и људи који су на крају крајева и запослени па треба да се преквалификују. Тај модел је у Данској савршен, нећу да се поредимо са њима, али нешто од тога може да се примени и овде. Опет говорим о неким иницијативама којих овде годинама, деценијама нема и онда се враћамо на политичку причу, на причу од малопре из програма за младе где 60 посто младих жели да активније учествује у друштвеном животу, де се нешто пита, али не зна како или нема где. Хајде да пробамо те механизме да отворимо, да се на ту страну крене, да чујемо нека друга мишљења − казао је одборник Димић.

Пред члановима Скупштине општине на данашњем заседању нашла се Одлука о одређивању стајалишта за линијски превоз и оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда.

Данашњи дневни ред је имао и допуну, јер је након јутрошњег заседања општинског већа одлучено да се дневнице одборника повећају на 6, а већника на 5 хиљада динара уместо досадашњих 4 хиљаде.

Иако је очекивано да буде прва тачка дневног реда, избор заменика председника општине стављена је на крају, највероватније због самог процеса избора. На крају заседања је одржано гласање на предлог председника општине Далибира Радичевића и након данашње седнице  општина Алексинац је први пут добила заменицу председника општине. На место заменика из редова одборника је са 33 гласа за и 3 против изабрана Маријана Радивојевић. Она ће убудуће обављати функцију заменика председника општине Алексинац. 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + seven =