Istoriografski rad vredan poštovanja

U sklopu obeležavanja Svetog Ćirila i Metodija, slave Javne biblioteke „Vuk Karadžić“, u utorak je održana promocija nove knjige istoričara Zorana Stevanovića „Srpska pravoslavna crkva u aleksinačkom kraju od 1941. do 1991. godine“. Govoreći na izuzetno posećenoj promociji jedan od recezenata Nebojša Đokić je istakao da je bilo veoma teško prikupiti svu građu koju je autor publikovao u knjizi, što ukazuje na izuzetno ozbiljan i posvećen odnos koji je Stevanović imao prema istoriografskim činjenicama.

Recenzent Nebojša Đokić i autor na promociji

Đokić je dodao i da su autori poput Stevanovića, koji su sposobni da napišu značajna istoriografska dela, veoma retki, pa ova publikacija samim tim ima još veći značaj.

– Samo oni koji se bave istoriografijom znaju koliko je težak posao koji je Zoran Stevanović uradio, posebno što je kod ovakvog tipa knjiga nemoguće vršiti bilo kakvu manipulaciju podacima. Oni koji su pisali knjige o istoriji srpskih crkava znaju koliko je teško bilo uraditi period od 1945. godine naovamo. A uraditi sve tri stvari i obraditi period od gotovo veka i po, to je već za poštovanje. Ovo je prvi put da je neko uspeo to da uradi u tri toma, a ovakva sveobuhvatna publikacija do sada nije postojala u našoj istoriografiji – napominje Đokić.

Profesor Zoran Stevanović u prvom tomu o istoriji aleksinačkih crkava piše o periodu od oslobođenja od  Turaka, pa do početka Prvog svetskog rata. Druga knjiga u potpunosti je posvećena međuratnom periodu, dok u poslednjoj zaokružuje celinu podacima od 1941. godine pa do poslednje decenije XX veka.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × one =