Историја нашег завичаја

Завичајно одељење библиотеке „Вук Караџић” Алексинац покреће нову активност у сарадњи са професорима историје на тему „Историја нашег завичаја”. Синоћ је у просторији Библиотеке одржан радни састанак на коме су присуствовали заинтересовани професори за учешће у овом пројекту.

− Библиотека и њено завичајно одељење покренули су иницијативу о очувању локалне историје кроз разне радионице договарајући са нама, наставницима и професорима, даљу сарадњу у организовању такмичења и пројекта који се тиче наше локалне историје. Сматрам да је то веома важно јер наша средина поседује веома богату историју – рекао је Милан Петровић, наставник историје у ОШ „Вук Караџић” Житковац.

Покретањем ове активности постиже се да ученици основних и средњих школа кроз редовну наставу надограде своје знање о историји свог завичаја.

− Циљ читавог овог пројекта, јер ће ово заиста бити пројекат слично као хербаријум који су прошле године деца радила, јесте да пре свега ученике из свих наших основних и средњих школа мотивишемо да уче и сазнају о локалној историји. Јер је заиста несумњива чињеница да наши ученици из свих школа без обзира да ли су сеоске или градске школе у питању веома мало знају чињенице и податке из локалне историје – сматра Игор Митић, наставник историје у ОШ „Аца Синадиновић” Лоћика.

На састанку су договорене активности које се тичу такмичења, критеријуми и шта ће конкретно у овој школској години подразумевати упознавање историје завичаја и како ће се спроводити такмичење узевши у обзир епидемиолошку ситуацију. Право на учешће имаће све заитересоване основне и средње школе на територији наше општине.

− Руководство Завичајног одељења позива све заинтересоване ученике да се са својим наставницима и професорима прикључе овој активности – истакла је Александра Милошевић, руководилац Завичајног одељења библиотеке.

 


Драги читаоци, пратите нас и путем Андроид апликације ALpress коју можете преузети у Google Play продавници.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − four =