Бескаматни кредити за пољопривреднике

Општина Ражањ је за своје пољопривреднике уз помоћ Фондације „Ана и Владе Дивац” обезбедила још једну линију финансијске помоћи намењене унапређењу производње, односно за набавку одрђених машина, садница и друго. Поред већ постојећег Фонда преко ког заинтересовани пољопривредници као субвенцију добијају бесповратна подстицајна средства из општинског буџета, домаћинства која се баве овом граном ускоро ће моћи да користе из посебног фонда и бескаматне кредитке за набавку средстава која буду опредељена конкурсом.

За почетак су обезбеђена средства у износу од 1,5 милиона динара, и то један милион из буџета општине Ражањ, а 500.000 динара су донације Фонда „Ана и Владе Дивац”.

− Поред поштовања оних вишегодишњих конкурса, где издвајамо одређена средства, дакле пар милиона за субвенције пољопривредним произвођачима кроз разне видове помоћи, ове године смо потписали један нови пројекат где су учесници три партнера. Поред локалне самоуправа ту је фондација Дивац и РРА Југ из Ниша, где општина из буџета улаже милион динара, фондација „Дивац” 500 хиљада, дакле то је неки почетни финансијски износ где ће наша пољопривредна газдинства моћи опет путем конкурса да користе та средства и она ће бити бескаматна – каже председник општине Ражањ Добрица Стојковић.

Он објашњава да ће се из овог фонда пољопривредницима помоћи за набавку и куповину одређене робе или опреме за потребе у пољопривреди у износу од 40 посто од вредности набављене робе, а да ће они у три рате враћати тај новац без камате.

− Прва рата је 50, а две остале по 25 одсто од позамљених средстава. У сваком случају то је нека олакшица. Друго, потрудили смо се да врло поједноставимо процес припреме документације која је потребна да се јаве на конкурс као апликанти – истиче Стојковић уз константацију да је то још један вид помоћи у овој години која ће у овим тешким временима добро доћи људима.

Регионална развојна агенција Југ из Ниша је, у оквиру сарадње са ражањском локалном самоуправом, преузела организациони део посла. Директорица Драгана Стојановић објашњава да ће бити отворен наменски рачун где ће са једне стране фондација, а са друге стране општина уплатити одређена новчана средства која ће функционисати као неки револвинг фонд- бесплатни кредит. Неће бити трошкова обраде, биће једноставна документација и много ће се лакше долазити до новца, а период отплате је јако повољан.

− Пољопривредници ће имати један део бесповратних средстава што је додатна помоћ и субвенција од стране општине, а овај други део се враћа до 2023. године, тачније до 30. септембра 2023, што значи да они фактички имају један грејс период од годину дана до отплате првог дела кредита. Онај први део који треба да врате до краја ове године, то је у ствари субвенција коју они добију од општине и фактички само се врши један пребачај пара где они након што добију ту субвенцију врате је у тај наменски фонд који после поново остаје отворен за неко даље коришћење – објашњава наша саговорница уз напомену да је овај модел добар првенствено из разлога што општина може да креира услове отплате, а с друге стране даје се могућност пољопривредницима да они сами креирају период отплате и да сами изаберу шта је оно што је њима најпотребније.

Економски саветник у Фондацији „Ана и Владе Дивац” Урош Делић истиче да се сарадња са општином Ражањ сјајно развија и да је врло брзо постигнуто међусобно разумевање око заједничког циља који се жели постићи.

− То је стварање новог фонда из ког средства могу да добијају мала породична пољопривредна газдинства и да их искористе за неопходне инвестиције за развој своје производње и унапређење, а да их добију по изузетно повољним условима − наглашава Делић.

Мирослава Панић, менаџер за инвестиције и финансије на УСАИД-овом пројекту за конкурентну привреду каже да се приликом покретања идеје имало у виду да су фондови намеењени за давање вишегодишњих повољних позајмица становницима и они се сада понашају као једна врста инвеститора који вишеструко користи своја инвестирана средства.

− За нас је ово изузетно значајан фонд с обзиром да заиста погађа срж проблема који ми желимо да решимо кроз оснивање ових фондова, а то је значи: лак приступ финансирања малим пољопривредницима, транспарентан начин, једноставан начин да се дође до средстава, да се инвестира, да се те инвестиције једноставно и без проблема могу повратити, а да се успут поједностави, уколико су општине спремне, а оптшина Ражањ је спремна да ово повеже са субвенцијама које би свакако ти пољопривредници добили − каже наша саговорница.

Учесници у овом пројекту су свесни и изазова који их очекују, али се уздају и у одговорност корисника средстава.

− Овај фонд их обавезује на одговорност у смислу да ће он имати своју будућност уколико се тај новац који се добије без камате уредно враћа. Уколико дође до неког застоја, до неких потешкоћа, ми ћемо разумети оне које су објективно реалне, а уколико су у питању неки субјективни моменти, то нећемо толерисати. Просто ћемо на неки начин мапирати све оне који су озбиљни за ову причу и који желе озбиљно да се укључе у овај пројекат − каже председник општине Ражањ Добрица Стојковић.

Све ово изнето указује да би у наредним годинама ражањска локална самоуправа преко овог новог Фонда имала инструменте да активније учествује у креирању активне локалне пољопривредне политике препознајући међу газдинствима праве потенцијале.

Званично су потписе на уговоре учесници у овом пројекту, односно њихови представници, ставили 24. септембра на прикладној свечаности у малој општинској сали.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + nine =