Историја Фестивала на фотографијама

Традиционално као и ранијих година и овај 9. Фестивал првоизведених представа почео је синоћњом изложбом фотографија Марка Миладиновића са претходних осам фестивалских смотри одржаних у Алексинцу. Отварајући изложбу селектор фестивала, др Миливоје Млађеновић, је казао да је изложба врло добро припремљена и да обухвата по једну фотографију са сваке представе у првих седам фестивала, док је свака представа са осмог фестивала заступљена са по четири фотографије.

Млађеновић је посебно истакао Миладиновићев уметнички приступ у намери да овековечи детаље са изведених представа иако је позориште уметност које не да да се овековечи.

− На свој особен уметнички начин, фотографијом, својим уметничким деловањем играјући се светлошћу пружа нам доказе трајања позоришне уметности. Оне уметности коју означавамо најкраткотрајнијом и у том смислу и најособенијом. Уметност која не да да се овековечи, а Маркове фотографије свом силином покушавају то да нам докажу шта се то збивало претходних осам фестивала – рекао је др Миливоје Млађеновић.

Селектор Млађеновић је подсетио присутне да је веома значајно и вредно што на овакав начин Марко Миладиновић прати фестивал и што постаје хроничар овог младог, али веома значајног фестивала у Србији.

− Вредно је и важно да Марко Миладиновић на овај начин прати фестивал. То није само документ, то није само комуникација са оним што се догодило и што прети да се заборави већ је истовремено и уметнички чин – закључио је Млађеновић.

На отварању фестивала приређена је и хуманитарна изложба цртежа „Портрети глумацаˮ аутора Дамира Ђорђевића и Милана Вукобратовића на којима су се нашли портрети чувених српских и светских актера глумишта.

Заинтересовани посетиоци могли су да купе копије оригиналних цртежа, а приложен новац је ишао у хуманитарне сврхе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 4 =