Инклузивно образовање уз помоћ ЕУ, УНИЦЕФ-а и ресорног министарства

Министарка просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић, амбасадор и шеф Делегације  Европске уније у Србији Емануеле Жиофре и Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у нашој земљи боравили су данас у алексиначкој Средњој школи „Шуматовац”, ради промоције инклузивног образовања у оквиру пројекта „Учимо сви заједно”, који спроводе ове три институције.

Пројекат, настао 2021. године, вредан је 5 милиона евра бесповратне помоћи, а финансирају га Европска унија и УНИЦЕФ. Он полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног и демократског друштва.

Директорка Биотехнолошке школе „Шуматовац” Јасмина Тончић, говорећи позитивно о сарадњи са ресорним министарством, локалном самоуправом и Европском унијом, користећи различите програме и пројекте, нагласила је да су циљеви тих активности да ученици стекну знање, вештине и животно искуство, додавши.

‒ Генерације ученика су на тај начин стекле увид у начин рада у земљама Европске уније, а ми смо као школа стекли пријатеље и сараднике у Словенији, Бугарској, Босни и Херцеговини и Хрватској ‒ рекла је директорка Тончић.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић, обраћајући се присутнима, казао је да локална самоуправа подржава социјално и инклузивно образовање, јер верујемо да свако дете заслужује једнаке могућности да учи и напредује, а да је за овдашњу заједницу укључивање сваког детета у образовање у суштини инвестиција у напорима да се смањи и елиминише сиромаштво на локалном, регионалном и државном нивоу.

Он је навео да су алексиначке образовно-васпитне установе од самог почетка од школске 2009/2010. године активне у сваком погледу у области инклузије и да општина Алексинац даје велики допринос унапређењу инклузивног образовања.

‒ У нашим основним школама ради седам педагошких асистената, а од 2022. године наша Предшколска установа „Лане” ангажовала је педагошког асистента, чији се рад финансира из средстава локалне самоуправе. Такође, од 2021. године општина суфинансира превоз ученика средњих школа ‒ 50 одсто трошкова превоза финансира општина, 50 одсто родитељи ученика. Од 2022. године одлуком Скупштине општине Алексинац установљене су стипендије за ученике и студенте који потичу из породица које су примаоци социјалних давања, као и за ученике и студенте са инвалидитетом, где приоритетни услов није успех ученика – каже први човек алексиначке администрације.

Радичевић је још казао да је почетком 2024. године формирано интерсекторско тело за инклузивно образовање, радни тим, кога чине представници више институција, а које ће у будућем периоду дати велики допринос у праћењу и даљем унапређивању инклузивног образовања кроз различите активности усмерене ка усвајању инклузивних политика општине Алексинац и јачању различитих видова подршке деци и ученицима, њиховим породицама и образовно-васпитним установама.

На крају су гости и домаћини извели својеврстан перформанс постављајући појединачна слова на изложеној табли склопивши важну поруку „Учимо сви заједно”. Овом приликом певао је хор састављен од ученика основних школа „Вожд Карађорђе” у Алексинцу и „Јован Јовановић Змај” са Алексиначког Рудника, као и средњошколаца из „Шуматовца”, појачан појединим члановима „Распеване просвете”.

Биотехнолошка школа „Шуматовац” је кандидат за стицање статуса модел установе за инклузивно образовање и васпитање у оквиру поменутог пројекта чији је пун назив „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка – Учимо сви заједно”. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 6 =