Sastanak inkluzija Roma

Инклузија Рома: Активности за наклоност донатора

Министарство грађевинарства и саобраћајне инфраструктуре и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ спроводе пројекат инклузије Рома и других маргинализованих група у Србији. Општина Алексинац се пријавила да учествује у овом пројекту и тим поводом у скупштинској сали јуче је одржан радни састанак потенцијалних донатора са представницима општине, ромских организација и невладиног сектора.

‒ Ми смо прошли први круг селекције од 25 градова и општина Србије и ушли смо у 12 потенцијалних кандидата. Јуче смо имали састанак са представницима Немачке организације за међународну сарадњу где смо допунили тај првобитни упитник који смо доставили и дали потпуно информације о томе шта наша општина ради на процесу инклузије Рома у нашој средини ‒ каже Драгослав Ненадовић, координатор и већник задужен за питање инклузије Рома и маргиналних група. 

‒ Састанак је био врло креативан, врло успешан. Надамо се да ћемо ући у пет општина чији пројекти ће бити подржани од донатора ‒ каже наш саговорник. 

Званично, по попису од 2011. године, у општини Алексинац као Роми изјаснила су се 1.937 грађана или 3,74 одсто становништва. Незванично се процењује да на овом подручју живи око три хиљаде особа ромског порекла и њих има у 31 месту и у три сконцентрисана насеља, два у Прћиловици у Солунској улици и у граду, Васа Николић. Посебно су тешки услови живота, стамбени, комунални здравствени и образовни, за већину становника ромске националности у Солунској улици.

Колико ће овакве активности да побољшају њихове животне услове, или боље рећи да им обезбеде услове достојне човека, остаје да се види.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − nine =