Инфраструктурни пројекти који ће бити подржани из Буџета

У Нацрту буџета општине Алексинац за 2023. годину који је јуче био на јавној расправи, поред осталог, дефинисани су најважнији пројекти од интереса за локалну заједницу који ће бити финансирани из јавне касе. За те намене из буџета се планирају средства, нешто мања од 160 милиона динара или око 11 одсто укупних средстава, која ће бити буџетски приходована следеће године.

Осим ових средстава, како је већ најавио председник општине Далибор Радичевић, очекују се и паре добијене од Републике на конкурсима где ће учествовати и алексиначка локална самоуправа. Тако је за очекивати да списак капиталних инвестиција буде већи него што је објављен приликом израде Нацрта буџета.

Брђанка (извор фотографије: Фејсбук страница “Алексинац вечити”)

Када је у питању локална путна инфраструктура, за сада је планирана санација општинског пута Суботинац-Мозгово у дужини од 1,5 километара вредности око 17,5 милиона динара и наставак санације пута Трњане-Јаковље деонице од Доње до Горње Пешчанице процењене вредности од 20 милиона динара. Радиће се и у граду па је предвиђена и санација улице Тихомира Ђорђевића од Таушановићеве до Душана Тривунца, за шта би требало да се издвоји 15 милиона, затим санација коловоза у Јужноморавских бригада вредна 14 милиона динара. Санација и реконструкција домова културе у Катуну и Ћићини биће вредна нешто више од 11 милиона, а за партерно уређење парка Брђанка издвојиће се 14,3 милиона и плус 2 милиона за уређење пешачке зоне овог парка. Постављање видео надзора у парку Брђанка и Тешици биће вредно око 7,9 милиона, санација споменика и партерно уређење простора испред ОШ „Љупче Николић” 2 милиона, а санација крова на објекту „Гордана Брајовић” Предшколске установе „Лане” биће вредна скоро 10 милиона динара. На овом објекту радиће се и унутрашња гасна инсталација вредна преко 4 милиона динара, а за санацију и адаптацију подрумских просторија и реконструкцију дворишта школе „Смех и суза” биће потребно нешто мање од 13 милиона динара. Поред тога, 7 милиона биће издвојено за израду пројектне документације, односно за пројекат пружања државног пута кроз насеља на територији општине Алексинац.

Споменик испред ОШ “Љупче Николић”

Предлагач буџета председник општине Далибор Радичевић је напоменуо да су потребе за градњом инфраструктурних објеката веће од буџетских могућности и да ће се зато одређена средства потражити од републичких нивоа власти, донатора и уопште тамо где буду расписани јавни позиви и конкурси за финансирање или суфинансирање одређених комуналних објеката значајних за грађане.

Насловна фотографија: Илустрација (Архива Алпресс).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − eleven =