ИН МЕМОРИАМ: Светозар Тоза Вукадиновић

У својој 91. години напустио нас је наш суграђанин др Светозар Тоза Вукадиновић, професор Саобраћајног факултета у Београду у пензији, литерарни и ликовни уметник и почасни председник Удружења стваралаца у култури „Завичај” Житковац.

Др Светозар Вукадиновић рођен је 19. априла 1932. године у Нишу. Основну школу завршио је 1943. године у Житковцу, а Гимназију 1951. године у Алексинцу. Дипломирао је на математичкој групи Природно-математичког факултета у Београду. Потиче из угледне свештеничке породице. Био је продекан за наставу на Саобраћајном факулету од 1979. до 1981 године и шеф катедре за математику. Носилац је Ордена заслуге за народ са сребрним венцем 1970. и Повеље Друштва операционих истраживања Југославије 1993. године. Један је од аутора монографије Саобраћајног факултета у Београду, рецезент више студија, уџбеника и скрипти, аутор је три књиге које је издао последњих година. Био је и дугогодишњи фудбалер Фудбалског клуба „Морава” из Житковца, где је остао познат по надимку „Тоза Поп”.

Професор Светозар Вукадиновић сахрањен је данас на локалном гробљу у Житковцу.

2 коментара

  1. Divan čovek, kao i svi iz njegove porodice. Bog da mu dušu prosti i podari Rajska naselja. Bio je i slikar i pisac osim što je bio izuzetan matematičar ali pre svega čovek! Kao i njegova majka i otac, ljudi kojima se ponosi Žitkovac.

  2. Legenda Saobracajnog fakulteta.Divan covek.Fantastican predavac.Uzivao sam na njegovim predavanjima.Duboko saucesce porodici.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + four =