Ima li kraja našem bezobrazluku?

Mnoga upozorenja da paljenje strništa ima niz negativnih posledica koje dovode do dugotrajnog uništavanja zemljišta, naročito ako se izvode svake godine, očito da su ostala bez odjeka. Kao da nas nije briga što se paljenjem ubijaju korisni mikroorganizmi zemljišta, koji su važni za ravnotežu i stvaranje humusa. A posebno što se vatra sa njiva može proširiti i izazvati požar većih razmera.

U proteklih mesec dana smo svedoci da se na području naše opštine pale strništa, divlje deponije, suvo lišće u dvorištu i najopasnije, plastična ambalaža. Da nemamo mere u tim navikama pokazao je i sinoćni događaj kada su oko glavne trafo stanice u Donjem Adrovcu, koja služi za snabdevanje 10-ak naselja sa one strane Morave, gorela okolna strništa skoro sa svih strana. Naša ekipa je zatekla radnike Elektrodistribucije kako stoje pored žice čekajući tok događaja. Na sreću hiljade potrošača elektične energije sa tog područja, vetar je duvao na suprotnu stranu, a vatra nije ušla u ograđeni prostor gde se nalazi trafo stanica, pa nije bilo isključenja električne energije. Nepoznato nam je da li su ti radnici koje smo videli preduzimali određene mere da bi zaštitili objekat.

paljenje

Sve u svemu, našoj pojedinačnoj bahatosti, koja preti da uzme razmere epidemije, nema kraja. Sveto nam nije ni ono što je svima potrebno, a to je električna energija, zbog koje, kad je nema, psujemo „sve po spisku” od Elektrodistribucije do države. Tako bi bilo i sinoć da su okolnosti malo drugačije bile.

Doduše psovke na račun države možda su i opravdane jer, i pored toga što je donela kaznene mere za ovakve prekršaje, u medijima slabo čitamo da su nekome izričene, i time nama koji je grdimo dozvoljava da „divljamo”. Pored toga, stručnjaci kažu da su te kazne blage i kada se nekome dodele. Zašto je to tako odgovor ne može da da jedan novinarski napis, ali može da upozori na posledice koje za pojedince i njihovu imovinu mogu biti i tragične.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 + 16 =