И то постоји, убереш јагоду и одмах једеш

Ново време тражи нове технологије и нове људе, а такав један спој се овог пролећа десио на газдинству Новковић у селу Гредетину. У овом домаћинству јагода се гаји годинама и памте се времена када је најстарији члан Момчило, осим што је из свог засада имао ово воће, откупљивао и јагоду од својих другара и комшија. Тада је скоро свака друга кућа у овом селу, као и у околним местима, имала засаде јагода, најчешће чувену сорту „зенга зенгана”.

Климатске промене за само пола века су допринеле да се ова воћка не може гајити без наводњавања. Уз константно смањивање броја становника на селу, подручје општине Алексинац губи примат значајног произвођача јагода. Један од ретких одгајивача који није губио веру у јагоду је Момчилов син Милош који је израстао у јагодара за ког је чула шира јавност. Права је срећа када наследник превазиђе у послу своје родитеље.

Оно што је дело Милошевог знања и помоћи његове породице и радника, које ангажује, је у најмању руку за дивљење. То свако схвати када крочи у његов пластених и види хидропонску производњу.

− Оваква производња је много скупља у односу на производњу на отвореном. Почетна улагања су много већа, али на нивоу 5-6 година кроз различите уштеде, радне снаге, воде, хемије, прихране и свега осталог, неће бити неке велике разлике − каже Милош уз напомену да оваква производња не захтева третирање од болести, па су плодови здрави и могу да се конзумирају непосредно након убирања, што нам је и демонстрирао.

Његови планови су да за наредну годину подигне још два оваква пластеника дужине по 40 и ширине 8 метара, а што се тиче еколошке предности оваквог узгоја јагода наш саговорник каже.

− Јагода није прскана ничим, нема потребе да се пере, она виси у ваздуху, нема никакав контакт ни са чим. То је чиста, потпуно здрава јагода. Посађена је у супстрат. То је кокосов тресет намењен за хидропонску производњу. Он се чак користи и за органску производњу − објашњава Милош и истиче значај здравог садног материјала.

Овај произвођач је у пластенику засадио неколико сорти јагода „априка“, „алба“, „роксана“, „клери“ и „квин елиза“, а ове године их тестира и добијени резултати допринеће његовом опредељењу у ком обиму ће у пластенику бити заступљене поједине сорте.

Што се тиче производње на отвореном, тренутно поседује засад од око 2 и по хектара, а у плану је да прошири и ову производњу.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + seventeen =