Трговачке подметачине: Како избећи куповину бомбон сирупа уместо правог меда

Према тврдњама људи из Савеза пчеларских организација Србије домаће тржиште је преплављено фалсификованим медом, и поред значајних акција инспекција и других органа са овом праксом увозници и пакери не престају. На то је указао и председник ове пчеларске организације др Родољуб Живадиновић гостујући у емисији Радио Београда „Магазин на првом”.

Др Живадиновић је у десетоминутном разговору одговорио и на питање водитељке како купити и препознати прави мед.

Rodoljub i med
Извор фотографије: Фејсбук

− Ми поручујемо потрошачима да купују од проверених произвођача, од пчелара ако могу директно. Из простог разлога. Наилазили смо на неисправне медове у вртићима. Погледајте који се медови продају у продавницама здраве хране, погледајте шта нам деца једу у вртићима. Значи то су медови који нису видели пчелу. Трагедија је шта се све ради. Има и таквих примера да једноставно најобичнији глукозно-фруктузни сируп, бомбон сируп се само сипа у теглу. Када отворите теглу то мирише на бомбоне, не мирише на мед или не мирише на ништа, нема никакав мирис. Када пробате нема никакву арому. То су ти тотални фалсификати којих је све мање. Инспекција је заиста доста урадила – казао је први човек српске пчеларске организације.

Илустрација (извор Гугл)

Др Живадиновић је и упозорио да фалсификатори и поред казни, не престају да се баве овом противзаконитом активношћу.

‒ Они не одустају. Разлог зашто не одустају је једноставан, ниске су казне. Када казне буду веће, када оне буду толико драконске као у неким земљама Европске уније, онда ће ствари бити много другачије. Наравно, морамо радити и на едукацији потрошача – упозорио је др Живадиновић.

Одговарајући на питање како препознати прави мед он је казао.

‒ Прва и главна ствар је кристализација меда. Ако мед кристалише и то хомогено од врха до дна тегле то је најбољи знак да се ради о меду врхунског квалитета, док се рецимо фалсификати праве да не кристалишу и наш народ на жалост више воли некристалисани мед. У северним земљама, јер хладноћа је један од разлога убрзања кристализације што је иначе природно својство меда, потрошач када види некристалисани мед он га гледа подозриво јер сматра да нешто са њим није у реду. Код нас је ситуација обрнута и наравно погрешна ‒ закључио је др Живадиновић.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 19 =