Mačke

I one dele sudbinu sela

Već nekoliko decenija ljudi koji se bave demografskom slikom opštine Aleksinac beleže pad stanovništva u našoj lokalnoj samoupravi, što je nažalost slučaj i u celoj Srbiji. Od osamdesetih godina prošlog veka kada je opština doživela svoj maksimum od 67.286 žitelja poslednje procene Zavoda za statistiku kazuju da nas je u 2017. godini bilo svega 48.087, uz prosečnu starost od 44,6 godina.

Posebno izumiru sela u kojima je ukupno posle rata živeo 54.231 meštanin, a po poslednjem zvaničnom popisu na seoskom području ostalo je svega 33.885 stanovnika.

‒ Posle 2002. za devet godina selo je izgubilo čak 5226 stanovnika – upozorava sociolog mr Miroslav Stanisavljević, koji se bavio istraživanjem stanovništva opštine Aleksinac od 1948. do 2011. godine. 

Jednu od sumornih seoskih slika, gde u poslednjih godina zbog starosti i izumiranja stanovništva kuće ostaju bez stalnih žitelja, zabeležio je naš kolega fotoreporter Aleksandar Stanković – Dlakavac. On je u selu Gredetin aparatom pribeležio ove simpatične mačke u iščekivanju svoje gazdarice, koja im se, nažalost, neće vratiti.

Mačke

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × 3 =