Mačke

И оне деле судбину села

Већ неколико деценија људи који се баве демографском сликом општине Алексинац бележе пад становништва у нашој локалној самоуправи, што је нажалост случај и у целој Србији. Од осамдесетих година прошлог века када је општина доживела свој максимум од 67.286 житеља последње процене Завода за статистику казују да нас је у 2017. години било свега 48.087, уз просечну старост од 44,6 година.

Посебно изумиру села у којима је укупно после рата живео 54.231 мештанин, а по последњем званичном попису на сеоском подручју остало је свега 33.885 становника.

‒ После 2002. за девет година село је изгубило чак 5226 становника – упозорава социолог мр Мирослав Станисављевић, који се бавио истраживањем становништва општине Алексинац од 1948. до 2011. године. 

Једну од суморних сеоских слика, где у последњих година због старости и изумирања становништва куће остају без сталних житеља, забележио је наш колега фоторепортер Александар Станковић – Длакавац. Он је у селу Гредетин апаратом прибележио ове симпатичне мачке у ишчекивању своје газдарице, која им се, нажалост, неће вратити.

Mačke

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =